Tõsine terviseoht, mida võib põhjustada grillipuhastushari (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleb olla ettevaatlik, et grilliharja osakesed ei satuks toidu ligidale.
Tuleb olla ettevaatlik, et grilliharja osakesed ei satuks toidu ligidale. Foto: Panther Media/Scanpix

Grillireste harjaga puhastades tuleb tähele panna, et harjased ei satuks kogemata küpsetuspinnale ega toidu sisse, sest need võivad vigastada kurku ning tekitada meeletuid kõhuvalusid.

USA-s Delaware sattus mullu haiglasse 16-aastane tüdruk, kellele tehtud röntgenpilt näitas, et tema soolestikku on sattunud võõrkeha, vahendab Consumer Reports. Kui arstid said teada, et tüdruk oli vahetult enne kõhuvalu kurtmist grilltud toitu söönud, suutsid nad kindlaks teha, mis talle kõhuvalu põhjustas.

Selgus, et grilli puhastamisel oli harja küljest lahti tulnud ning küpsetamispinnale jäänud õhuke jõhvist harjas, mille tüdruk tõenäoliselt koos grillitud toiduga sisse sõi. Ta viidi operatsioonile ning tema kõhust eemaldati ligi pooleteise sentimeetri pikkune harjas.

2002. -2014. aasta vahemikus sattus sarnase probleemi tõttu haiglasse hinnanguliselt 1700 ameeriklast, kusjuures iga neljas pidi vigastuste tõttu haiglasse jääma, selgus Missouri meditsiinikoolis läbi viidud uuringust.

Uuringu üks läbiviijatest, C. W. David Chang tõdes, et õnnetusjuhtumite tegelik arv on tõenäoliselt veel suurem. Enim on teatatud juhtumitest, mil grillipuhastusharja osakesed vigastavad suud ja kurku, harvematel juhtudel jõuavad need makku ja soolde välja, kui harjas on sattunud toidu sisse ning süüakse koos sellega ära.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles