25 senti liiter: rekordmadal piima hind tekitab muserdust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2016. aastal maksis Torupilli Selveris piimapakk ühel hetkel vaid 25 senti.
2016. aastal maksis Torupilli Selveris piimapakk ühel hetkel vaid 25 senti. Foto: Erakogu

Piimaliitri hind on juba pikalt madalal püsinud, ent möödunud nädalavahetusel üllatas Selver suisa 25-sendise piimapaki hinnaga. Pood põhjendas seda sellega, et toote säilivustähtaeg hakkas lõppema.

«Eesti kaubanduse piimalettidel ringi vaadates põhjustab suurt muret, et joogipiimast on saanud kauplusekettide omavahelise konkurentsivõitluse vahend - Prisma küsib juba pikemat aega kõige odavama kilepiima eest 35 senti, selline hinnatase on jõudnud ka Selveri lettidele,» rääkis põllumajandus-kaubanduskoja tegevjuht Roomet Sõrmus.

Selveri turundusjuht Triin Kaare põhjendas madalat piima hinda säilivustähtaja peatse lõppemisega. «Kilepiima tavahind on  0,42 eurot. Kauplusel on luba sama kuupäevaga toote hinda allapoole tuua. Viimase päeva soodushind ei peegelda kindlasti piima väärtust ja konkurentsiolukorraga ei ole see seotud,» täpsustas ta.

Sõrmuse arvates annab nii odav piim tarbijatele vale signaali piima ja piimatoodete tegeliku väärtuse kohta. «Pean sellist tegevust ka ebaausaks kauplemistavaks, mis pikemas perspektiivis kahjustab kodumaise toidutootmise jätkusuutlikkust,» märkis ta.

Samas avaldas ta lootust, et piimahinna põhi on saavutatud ja hind hakkab paranema, kuigi on selge, et piimatootmine nii Euroopa Liidus kui maailmas on kasvanud ja turg pole suutnud seda kogust vastu võtta.

Põllumajandus-kaubanduskoja hinnangul ulatub Eesti piimatootmisega tegelevate ettevõtete kogukahju piima müügist alates 2014. aasta augustist kuni tänavu maini kokku ligi 82 miljoni euroni. Samal ajal on EL ja vähesel määral Eesti valitsus piimatootjatele maksnud erakorralist kriisiabi kokku 19 miljoni euro ulatuses, mis pole suutnud kompenseerida tekkinud kahjusid.

Madal piimahind on viinud Eesti piimakarjade drastilise vähendamiseni ning paljud põllumajandusettevõtted on piimatootmise sootuks lõpetanud. PRIA loomade registri andmetel on piimalehmade arv Eestis 19. juuni 2016 seisuga langenud 88 529 loomani. Loomade arvukus on paari aastaga vähenenud kümme protsenti ning lehmapidajate arv vähenenud rohkem kui viiendiku võrra.

«Need on murettekitavad arengud, sest koos lehmade ja piimatootjatega kaovad töökohad maapiirkondades, mitte ainult piimatootmisettevõtetes, vaid ka paljudes teistes ettevõtetes, kes osutavad piimatootjatele teenuseid,» lisas Sõrmus.

Sõrmus tõdes, et märkimisväärset hindade paranemist on prognoositud alles järgmiseks aastaks. «Suuremas plaanis rõhutatakse, et hinnad saavad hakata paranema siis, kui paraneb piima tootmise ja nõudluse tasakaal. Selleks on vajalik, et piimatootmise kasv EL-s ja maailmas pidurduks ning viimased andmed näitavadki, et tootmise kasv EL-s on aeglustunud,» ütles ta.

Ta märkis, et kuigi lahendused saavad tulla turult, siis ei tohiks ka Eesti valitsus neid protsesse muretult pealt vaadata. «Valitsus on viimaste aastate tegevusega seadnud piimatootjad selgelt halvemasse konkurentsipositsiooni võrreldes konkurentidega teistest liikmesriikidest. Sellise poliitika tulemusi näeme lehmade ja piimatootjate arvu kiires vähenemises, mis hakkab meie maapiirkondi ja majandust mõjutama ka tulevikus,» lisas Sõrmus.

Märtsis paiskas Coop müügile Ausa Piima hinnaga 79 senti liiter, mille eesmärk on tagada Eesti piimafarmeritele õiglane ja jätkusuutlik hind. Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido tõdes, et kui muidu müüdi Ausat Piima ligi 1000 liitrit päevas, siis suvisel perioodil on see kolmandiku võrra langenud.

«Meie kauplustes on hetkel soodsaim Farmi kilepakendis piim, mille hinna oleme langetanud 35 sendile seetõttu, et turul on konkureeriv hinnadumpingut tegev piimatootja. See on põhimõtteline küsimus, kas kaupmees müüb odavat piima oma kasumlikkuse arvelt või teeb seda teadlikult piimafarmerite arvelt,» sõnas ta.

Miido märkis, et poeketi poole on pöördunud Eesti piimatootja, kes pakkus samuti müügiks kilepiima jaemüügihinnaga 35 senti liiter, kuid sellest keelduti, kuna oli teada, et tootja on tänagi farmeritele võlgu ning samuti on nende pakkumine tehtud piimafarmerite arvelt.

«Taolise hinnasurve jätkumisel satub piimasektor veelgi keerulisemasse olukorda ning pikas perspektiivis jääb ainult loota, et kodumaine piim ei asendu Läti, Poola või mõne muu riigi piimaga,» lisas Miido.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles