Miks vastab pank laenutaotlusele eitavalt?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustariivne
Foto on illustariivne Foto: Mihkel Maripuu

Mida tähendab laenutaotleja jaoks see, kui pank otsustab laenu mitte anda, selgitab Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu.

Laenu väljastamisel on täna kõige määravamaks, kui suured ja stabiilsed on laenuvõtja sissetulekud ning milline on varasem maksekäitumise ajalugu. Oma maksevõimet tuleb ausalt hinnata. Sissetulekute näitamine suuremana, kui need tegelikult on, ei aita edukale laenumaksmisele just kaasa.

Alati on targem võtta laenu pangast, kes pakub objektiivse hinnangu laenusoovija maksevõimele, mitte laenufirmadelt, kes laenusoovija sissetulekuid ja makseajalugu üldse ei kontrolli, nagu näiteks kiirlaenu puhul.  Panga antud hinnang laenusumma suurusele on ühtlasi abiks, et ostetav vara oleks jõukohase hinnaga.

Laenuavalduse tagasilükkamine võib tunduda raske hoobina, kuid eitav otsus aitab tegelikult vältida võimalikke tulevasi majanduslikke raskusi. Võib-olla näitab panga keeldumine seda, et laenusoovijal oleks õigem proovida hoopis säästa?

Pannes 3-6 kuu jooksul kõrvale soovitava laenumakse suuruse summa, saate hinnata, kas laenukoormus on perele jõukohane ja ühtlasi kogute sissemakset vajaliku asja soetamiseks. Kui selles ulatuses säästmine võimatuks osutub, on see signaaliks, et oleksite ka laenu tagasimaksmisega jänni jäänud. 

Kindlasti pole vaja loobuda oma unistustest. Siiski tuleks otsus laenu võtmiseks teha teadlikult, et unistusest ühtäkki luupainaja ei saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles