Eesti pakub Berliini messil kilu ja räime

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelisele Nädalale Berliinis oli toodud ka külmaks talveks hästi ettevalmistatud lehm Else.
Rohelisele Nädalale Berliinis oli toodud ka külmaks talveks hästi ettevalmistatud lehm Else. Foto: Messe Berlin

Täna õhtul Berliinis algaval põllumajandus- ja toidumessil Roheline Nädal (Internationale Grüne Woche) on Eesti 100 m2 suuruse stendi keskseks teemaks tänavu meri ja kalatoidud ning Eesti ettevõtjad pakuvad seal degusteerimiseks erinevaid kalatooteid.


Loomulikult pakutakse külastajatele juba traditsiooniliselt menukaid Tallinna vürtsikilusid. Lisaks on valikus kala mitut moodi: räimed koduses marinaadis, räimerullid küüslaugumarinaadis, vürtsikad kilufileed, marineeritud Narva silmud, soolaforell, marineeritud tursk, sprotid, heeringas sinepikastmes ja muud.

Eesti soovib rõhutada just talle omaseid kalaliike ja valmistusviise, sest sellel suurel toidufestivalil on oluline eristuda ning pakkuda Saksa ja rahvusvahelisele publikule uusi maitseid.

Messi peetakse alates 1926. aastast. Tänavu kasutavad eksponendid messipinda 26 hallis (kokku 115 000 m2) ja messi külastab kümne päeva jooksul kuni pool miljonit inimest. Eesti väljapanekut messil korraldab põllumajandusministeeriumi tellimusel põllumajandus-kaubanduskoda.

Eesti sõlmib täna õhtul Berliinis algaval ühel maailma suurimal põllumajandus- ja toidumessil Grüne Woche koostöölepingud mitme Saksamaa liidumaaga, mille raames keskendutakse koostööle eelkõige kutsehariduse ja teadusarenduse vallas.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on innovaatiline põllumajandus ja heal tasemel põllumajandusharidus maailma toiduga varustamisel üks olulisemaid teemasid. «Nõudlus toidukaupade järgi suureneb lähikümnenditel hüppeliselt ja seda vajadust ilma teaduseta rahuldada ei suudeta,» põhjendas Seeder.

Koostöölepingud sõlmitakse Sachsen-Anhalti Liidumaa, Meclenburg-Vorpommerni Liidumaa ja Schelswig-Holsteini Liidumaaga.

Reede õhtul kohtub Seeder ka Venemaa põllumajandusministri Jelena Skrõnnikuga, kellega arutatakse tulevase koostöölepingu teemasid. Samuti toimuvad messil kohtumised Ukraina, Leedu ja Läti põllumajandusministritega.

Laupäeval osaleb Eesti delegatsioon ligi poolesaja riigi põllumajandusministreid koondaval 2. Berliini põllumajandusministrite kohtumisel, mille teemaks on «Rahvusvaheline kaubandus ja toiduga kindlustatus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles