Pildid: uue 50-eurose esitlemine Eesti Pangas

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskpanga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve tutvustas Eesti Panga muuseumis uut 50-eurost pangatähte ja selle turvaelemente. Postimees tegi rahatähe tutvustusest otseülekande.

Uuele 50-eurosele on uuendusliku turvaelemendina lisatud portreeaken, mida esmakordselt kasutati uuel 20-eurosel pangatähel. Pangatähte vastu valgust vaadates ilmub hologrammi ülaosas paiknevasse läbipaistvasse aknasse Kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree, mis on nähtav pangatähe mõlemal küljel.

Sama portreed kujutatakse ka vesimärgil. Pangatähe esiküljel on läikiv smaragdroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades smaragdrohelisest tumesiniseks ning sellel on näha üles ja alla liikuv valgusefekt. Tänu neile turvaelementidele on uue 50-eurose ehtsust lihtne kontrollida seda katsudes, vaadates ja kallutades.

EKP juhatuse liikme Yves Merschi sõnul muudab uue 50-eurose kasutuselevõtt meie vääringu veelgi turvalisemaks. Ta lisas, et see on osa meie pidevatest püüdlustest hoida euro stabiilse vääringuna, mida 338 miljonit inimest euroalal igapäevaselt usaldavad.

50-eurone on europangatähtede hulgas enim kasutatud nimiväärtus, moodustades 45 protsenti kõigist ringluses olevatest europangatähtedest. 50-euroseid pangatähti on ringluses rohkem kui 5-, 10- ja 20-euroseid pangatähti kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles