Põhjus, miks peaks fooliumi kasutades ettevaatlik olema (1)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Võimalusel võiks toidu säilitamist või kõrgel temperatuuril küpsetamist fooliumi sees vältida, et toidu sisse ei satuks ohtlikud alumiiniumiosakesed.

Toidu küpsetamine fooliumis võib olla tervisele ohtlik, selgub hiljutisest uuringust, vahendab Food Beast. Kuna foolium mähitakse küpsetamisel üsna tihedalt toidu ümber, võivad sealsed alumiiniumiosakesed toidu sisse üle kanduda. See on tõenäolisem just happeliste või teravamaitseliste toitude ning kõrgel temperatuuril küpsetamise puhul.

Alumiiniumi mõju tervisele on seostatud suurenenud Alzheimeri riskiga, ajurakkude kasvu aeglustumisega ning isegi neerupuudulikkusega. Uuringus märgiti, et alumiinium võib tervist mõjutada isegi viisil, mida me ette kujutada ei suuda ning WHO standardite järgi ei tohiks seda mingil juhul toidu lähedale sattuda.

Alumiiniumi sisaldavad ka mitmed potid, pannid ja muud köögitarvikud. Enamasti on sobilik neid kasutada, kuna tegu on oksüdeerunud metalliga, mille peal on vastav kattekiht. Anumate sagedase puhastamise järel kulub aga kaitsev pind loomulkult ära. Seda saab pisut ennetada juhul, kui poti või panni esmakordsel kasutamisel lased neis vee keema - see aitab vältida kaitsekihil kulumist.

Toidu säilitamine fooliumis jahedal temperatuuril on samuti normaalne, kuid seda ei tohiks teha väga pikalt. Vastasel juhul hakkavad alumiiniumiosakesed jällegi toidu sisse imbuma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles