Uuring: kolmveerand Eesti elanikest töötaks meelsasti väljaspool pealinna

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Äsja valitsuse ette jõudnud analüüs riigiasutuste pealinnast välja viimisest on palju poleemikat põhjustanud, kuid CV Keskuse küsitluse kohaselt on tervelt 75 protsenti eestimaalastest valmis töötama väljaspool pealinna.

«Väide, et rahvusvaheline kogemus näitab, et kolimise tõttu vahetub asutuses välja üle 90 protsendi töötajaid, kuna enamik pole nõus töö pärast väikelinna või maale kolima, ei pruugi Eestis paika pidada,» sõnas CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

1372 vastanuga küsitluses leidis koguni 75,1 protsenti neist, et väikekohta tööle minek pole probleemiks, kui seal leitakse endale senisega võrdväärne töö või kui tööandja töökorraldust paindlikumaks muudab.

Auväärti sõnul ei ole seejuures tegemist lihttöölistega, kes on valmis pealinnast lahkuma – CV Keskuse andmebaasis on tänase seisuga 20 375 kõrgharidusega inimest märkinud, et eelistaks töökohta väljaspool Harjumaad.

«Andmebaasis leidub ka 7899 magistrikraadiga inimest, kes eelistaks tööd, mille asukoht on väljaspool Harjumaad. Samas asub vähem kui kümme protsenti tänasest tööpakkumistest väljaspool tõmbekeskuseid – seega peavad paljud tööotsijad kolima linnadesse ainult töö pärast. Seega võiks riigireformi puhul rääkida ka tagasirändest maapiirkondadesse, kus paljud töövõtjad saaksid naasta oma kodukohta,» tõdes Auväärt.

Ta nimetas, et näiteks erasektorist on kõnekas näide olemas, miks ei peaks kõik töökohad Tallinnas asuma - üks tuntud IT-ettevõte pidi laienemise käigus hoopiski Tartusse suurema kontori tegema, sest inimesed lihtsalt ei olnud nõus Tallinna kontorisse tööle tulema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles