Kodune limonaad ja jäätis – kuidas neid teha?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: JUSS SASKA

Nüüd, mil suur suvi käes, on limonaad ja muud mullijoogid suures hinnas. Ja jäätisest ei saa suvel üle ega ümber. Kõiki neid annab teha ka kodus, on ju selleks vastavad masinadki välja mõeldud.

Limonaadi tegemiseks läheb tarvis vastavat masinat. Kuressaare OnOffi kodutehnikapoes töötava Siim Pilteri sõnul lähevad limonaadimasinad suvel hästi kaubaks. Suur osa ostjatest on pered, kus kasvamas väikesed lapsed. Poes leidub nii alla sajaeuroseid aparaate kui ka ligi saja viiekümneseid. 

«Täidad gaseerimispudeli veega – seda võiks olla kuni liiter – ja lased ülevalt gaasi sisse. Susin annab märku, kui gaasi on joogis just parasjagu,» näitas Pilter aparaadi tööpõhimõtet. Seda, kui palju masin vette gaasi lisab, on võimalik reguleerida.

«Kõigepealt gaseerid vee ära ja siis lisad siirupit või mahla,» õpetas Siim. Tema sõnul saab mulliveele õunamahla lisades valmistada head õunalimonaadi.

Jäätisetegu kodus

Ka jäätise tegemiseks on vaja eraldi masinat. Kõigepealt pannakse liitrise mahutavusega toasoe tühi kauss 24 tunniks sügavkülmikusse. Kui ööpäev möödas, on kauss saavutanud sobiva temperatuuri. Siis kinnitatakse kauss jäätisemasina külge, pannakse koostisained kaussi ja lülitatakse köögikombain tööle. Masin asub jäätist segama. Kuna kauss on sügavkülmutatud, õhkab see segades külma.

Segamine võtab aega ligi pool tundi. Pehme kreemja koostisega mass valmis, võib kohe maiustama asuda. Teise anumasse ümber tõstetud jäätise saab ka sügavkülmikusse ootele asetada – mõne tunniga segu taheneb, meenutades konsistentsilt poejäätist.

Pikemalt nii masinatest kui jäätise või limonaadi tegemisest saab lugeda Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles