Päevi elektrita olnud inimesed saavad nõuda riknenud toidu hüvitamist

Hanneli Rudi
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugema kandi rahval tuli elektrit oodata päevi.
Kaugema kandi rahval tuli elektrit oodata päevi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Juuli alguses Lõuna-Eestis möllanud tormi tõttu päevi ilma elektrita olnud peredel on õigus nõuda Elektrilevilt hüvitist riknenud toidu eest. Tõsi küll, siin on üks väike konks.

«Kahjujuhtumi puhul palume esitada Elektrilevi kodulehel kahjunõude avalduse, mis sisaldab kahjujuhtumi kirjeldust ja kahjusumma esialgset hinnangut,» ütles Elektrilevi pressiesindaja Kaarel Kutti.

Elektrilevi vaatab esitatud kahjutasu taotlused läbi ja langetab iga taotluse osas otsuse vastavalt selle põhjendatusele ja hüvitab Kutti sõnul  põhjendatud kahjud. «3. juuli tagajärgede puhul tuleb arvestada, et kuna tegemist oli erakorralise tormikahjuga, siis esimese 72 tunni jooksul tekkinud kahjusid võrguettevõte ei hüvita,» lisas ta.  Hüvitatavate kahjude hulka kuulub näiteks külmikus riknenud toiduained, kuid 72 tunni möödudes näiteks ka generaatori renditasu.

Kahjunõude esitamiseks kohe dokumente esitada ei ole vaja, piisab kahjude summa hinnangust. Kui dokumendid osutuvad kahjude hüvitamiseks vajalikuks, antakse kliendile vajalike dokumentide esitamisest teada.

Võrgutasu vähendatakse juhul kui elektrikatkestuse kõrvaldamiseks kuluv aeg ületab 1. aprillist kuni 30. septembrini 12 tundi ja 1. oktoobrist kuni 31. märtsini 16 tundi. «Elektrilevi vähendab võrgutasu kliendi järgmisel võrguteenuse arvel automaatselt ja eraldi avaldust selleks esitada vaja ei ole,» ütles Kutti.

Kuna 3. juuli äiksetormi puhul oli tegu erakorralise tormikahjuga, siis sellistel juhtudel on võrguettevõttel aega rikete kõrvaldamiseks 72 tundi. Alles seejärel hakatakse kõrvaldamiseks ette nähtud  tunde arvestama. «Igapäevaste rikete puhul hakatakse hüvitise aega lugema rikke tekkimise hetkest, kuid selline olukord, kus rikke kõrvaldamine tavaoludes nii pikaks veniks, on väga erakordne,» ütles Kutti.

Valgamaalane kirjutas, et 11 päeva pärast suurt tormi oli Valgamaal veel kümmekond peret ilma vooluta. Üks neist oli Korijärve külas elav Valve Ilula.

«Kõige kuradim on see, et palju kraami on külmkapis raisku läinud,» rääkis naine ajakirjanikule. «Kaks külmikut on nüüd puhastatud ja näis, mis edasi saab. Hirmus hais oli küll,» väristas proua õlgu.

«Nüüd ütlesin pojale, et ära mitte midagi too peale leiva ja saia enam siia riknema.»

Rahuloleva olemisega suurele rotveilerilaadsele koerale viidates sõnas Valve, et andis kuus pakki pelmeene koerale ja kitsepiim läheb ka neljajalgse nahka. «Piim läheb hapuks – ei ole külma vettki, kus jahutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles