Mida kujutab endast pensionifondi vahetus?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kuni juuli lõpuni on võimalik vahetada oma praegust pensionifondi. Kas selle vahetamine on aga mõistlik ning kuidas oleks õige vahetust läbi viia?

Eelmises kvartalis otsustas vahetamise kasuks rohkem kui 15 500 inimest. Millised on need põhjused, miks fondi vahetada ning kuidas ja millal seda teha? Nordea Pensions Estonia AS juhatuse esimees Angelika Tagel annab mõne soovituse, mida võiks silmas pidada, et teha oma pensioniga tegeledes häid ja õigeid otsuseid.

Vahetamine ei ole kohustus, vaid võimalus

Kuigi pensionifondi on võimalik vahetada kolm korda aastas, peaks inimene oma otsuse rahulikult läbi mõtlema. Pensionifondi vahetamiseks on mitmeid põhjuseid. Näiteks kui fondi tootlus ei vasta inimese ootustele. Sellisel juhul tuleb alati hinnata fondi pikaajalist tootlust. Vähemalt kolme, kuid soovitavalt viie aasta tootlust.

Lühiajaline tootlus võib olla hea, kuid näitab hetke õnnestumisi. Pikaajaline edu näitab stabiilsust ja kvaliteeti. On oluline jälgida, kas fondivalitseja on olnud piisavalt ettenägelik, et tulemusi mõjutavaid kriise ennetada ning paigutusi operatiivselt muuta.

Teiseks põhjuseks on riskitaluvuse muutumine. Mida noorem on inimene, seda pikem on ka tema pensionikogumise aeg. See tähendab, et ta talub rohkem ka riske ja pikemat perspektiivi arvestades saab ta rohkem kasu. Seetõttu võib noorele sobida mõni agressiivsema iseloomuga fond.

Eakam inimene peaks aga vastupidiselt mõtlema sellele, kuidas juba kogutud pensionikapitali hoida ning vaatama pigem konservatiivsemate lahenduste poole. Aja kulgedes muutume ise konservatiivsemaks ja samuti peaks muutuma meie pensionifondi valik.

Kui läheb vahetamiseks

Esmalt tuleks meeles pidada, et sagedane fondivahetamine ei pruugi olla mõistlik, kuna sellega võivad kaasneda teenustasud. Kui otsus on tehtud ja kindel, siis on vahetamiseks mitu võimalust. Mugavalt ja kiirelt saab omal käel pensionifondi vahetada pensionikeskuse kodulehel või internetipangas.

Fondi saab vahetada ka pangakontoris, mis on väga hea variant. Kuna tegemist on otsusega, mis mõjutab otseselt sinu tulevikku, siis just pangakontoris saad olla kindel, et sind aitavad valikuga oma ala eksperdid. Nii saad oma soove ja ootusi spetsialistiga näost näkku arutada ning olla kindel, et kõik avaldused saavad õigesti täidetud.

Uus ja kaasaegne võimalus on teha pangatöötajaga veebikohtumine – suhelda pensionifondi teemal pangatöötajaga silmast silma läbi interneti. Ka selle valiku suureks plussiks on, et saab testida oma mõtteid spetsialisti peal ning tema vormistab meie eest vajalikud dokumendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles