Kaardiga maksmine aitaks lapsi liigse kulutamise eest hoida

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurode väärtuse selgitamine lastele on oluline teema.
Eurode väärtuse selgitamine lastele on oluline teema. Foto: SCANPIX

Tarbija24 gallupile vastanud lapsevanematest märkis 28 protsenti, et paneb pärast euro tulekut taskuraha lapse arvele. Spetsialisti hinnangul on see ka tark tegu, sest kaardiga maksmine vähendab liigse kulutamise riski.

Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Piret Suitsu hinnangul on eurode väärtuse selgitamine lastele oluline teema.

«Algkoolilapsel on tõenäoliselt keeruline aru saada sellest, et sendid omavad nüüd suuremat ostujõudu. Et laps mõistaks paremini, mida ta edaspidi uue raha eest saab, võiks raha väärtuse selgitades siduda konkreetsete objektidega – näiteks ühe euro eest saab kaks jäätist, kahe euro eest aga juba lõunasöögi,» rääkis ta.

Lisaks võiks lapsele selgeks teha, et kui krooni ajal kadus 20-sendine, polnud see eriline õnnetus, kaotades aga 20 eurosenti, tähendab see juba kolme krooni väärtuses raha kadumist.

Suurematele lastele soovitas Suitsu õpetada kulude üle arvestuse pidamist internetipanga abiga ja juhendada neid kaardiga maksmisel. Kaardiga maksmisel muutub raha liigse kulutamise ja kaotamise risk palju väiksemaks, põhjendas ta.

Samas näitas Tarbija24 gallup, et hulk lapsevanemaid annab lapsele kulutamiseks sularaha, näiteks pea 12 protsenti vastanutest tunnistas, et annab lapsele kulutamiseks taskusse kogunenud peenraha.

Kuidas annate pärast euro tulekut lapsele taskuraha?

  • Arvutasin endise summa lihtsalt eurodesse ümber – 55,1%
  • Annan lapsele taskusse kogunenud peenraha – 11,7%
  • Annan lapsele pikema perioodi tarbeks paberkupüüri – 4,7%
  • Teen lapse kontole ülekande  - 28,4%

Tarbija24 gallupile vastas 401 inimest

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles