Õhkbatuudid seatakse rangema kontrolli alla

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhkbatuut.
Õhkbatuut. Foto: Marianne Loorents

Suveperioodil on õhkbatuudid väga populaarsed renditavad atraktsioonid, mille ohutuse eest vastutab teenusepakkuja. 

Sel hooajal on tarbijakaitseamet kontrollinud vabaõhuüritustel ja linnaruumis olevate õhkbatuutide ohutust. Seni on kontrollitud 21 ettevõtet ning seda 29 korral, millest rikkumisi on  avastatud 19 korral. Õhkbatuutide kontrollimistel pöörab tarbijakaitseamet tähelepanu batuutide ankurdamisele, paigutamisele, tarbijale antavale teabele, kohapeal toimuvale teenusepakkuja tehtavale järelevalvele ning tootja antud juhiste täitmisele.

Kontrollide käigus on avastatud väiksemaid ja tõsisemaid rikkumisi. Tõsisemad rikkumised on seotud batuutide ankurdamisega. Täiesti ankurdamata batuute amet kontrollide käigus tuvastanud ei ole, küll on leitud, et kõik tootjalt ette nähtud ankurduskohad ei olnud kinnitatud või tehti seda eirates tootja juhiseid.

Amet tegi ettevõtjatele ettekirjutused puuduste kõrvaldamiseks ja selgitas täiendavalt ohutusnõudeid. Viiel juhul kohustas amet ettevõtet tõsise ohu tõttu, näiteks oluliste ankurdamisnõuete rikkumine või laste ligipääs elektrisüsteemidele, teenuse pakkumine ajutiselt peatama, kuni puudused on kõrvaldatud. 

Lisaks pöördus tarbijakaitseamet kevadel enne hooaja algust 27 õhkbatuutide renditeenuse pakkujate poole, kes reklaamivad end internetis. Amet küsis ettevõtjatelt selgitusi teenuse ohutuse tagamise ja batuutide kasutusjuhendite olemasolu kohta. Samuti soovis amet näha tarbijatega sõlmitavaid lepinguid, et tutvuda nende sisuga. Ühtlasi tuletati ettevõtjaile meelde põhilisi ohutusnõudeid batuudirendi teenuse pakkumisel. Tarbijakaitseseaduse kohaselt peavad kaup ja teenus vastama kehtestatud nõuetele, olema sihipärasel kasutamisel ohutud tarbija elule, tervisele ja varale ning selliste omadustega, mida tarbija tavaliselt õigustatult eeldab.

Suvel toimub palju laatasid ja vabaõhuüritusi, mistõttu paneb amet ettevõtjatele südamele, et ohutu teenusepakkumine saab alguse tootja antud juhiste järgimisest. Amet tuletab veel kord meelde, et kõik toote küljes olevad ankurduskohad peavad olema vastavalt tootja juhistele kinnitatud, ka need, mis asetsevad kõrgete batuutide ülemistes servades. Samuti peab teenusepakkuja teadma, kui palju lapsi batuudil korraga hüpata tohib (või andma vastava info edasi kohapeal laste tegevuse jälgijale) ning tagama selle piirangu järgimise. Samuti tuleb tagada, et puhurid või elektrisüsteemid ei oleks lastele ligipääsetavad ning jälgima kindlasti ka ilmastikutingimusi.

Tarbijakaitseamet soovitab ka tarbijatel, kes oma lapsi batuutidele mängima saadavad või batuute koduõuele tellivad, pöörata tähelepanu teenusepakkuja tegevusele. Kahtluse korral tasub tarbijail küsida kohapeal teenuse pakkujalt vajadusel täiendavaid selgitusi batuudi ohutuse ning kasutamise kohta.

Amet jätkab batuuditeenuse pakkujate kontrollimist ning ootab kindlasti ka tarbijate vihjeid, kui on kahtlusi, et mõni teenusepakkuja ei järgi ohutusreegleid.

Õhkbatuudi ohutu paigaldamise ja kasutamise meelespea:

  • Batuudid peavad olema ankurdatud ning kõik tootjapoolsed ankrukohad peavad olema vastavalt tootja juhistele kinnitatud, seda ka juhul, kui batuut asub näiteks asfaldil.
  • Täispuhutav batuut peab asuma eemal kõikvõimalikest ohtudest, nagu elektriliinid, aiad, puud jne.
  • Õhkbatuudi paigaldusala peab olema puhas teravatest esemetest.
  • Õhkbatuudi ümber tuleb tagada vaba ala.
  • Puhur ja kaablid ei tohi olla ligipääsetavad tarbijatele.
  • Tootja poolt batuudi ohutuks kasutamiseks ette nähtud teave peab laatadel, väliüritustel, mängualadel jm kasutatavatel batuutidel olema selgesõnaliselt iga batuudi puhul tarbijale edasi antud. Sealhulgas peab olema teada ja tarbijale edasi antud teave, mitu inimest tohib korraga batuudil hüpata, mis vanuses (või kaalus, pikkuses) lapsed batuudil hüpata tohivad, et hüppamine peab toimuma täiskasvanu järelevalve all, ei tohi teha saltosid (mürada, tõugelda), jne.
  • Täiskasvanud järelevaataja olemasolu, kes jälgib ja koordineerib batuutide kasutamist ning saab kohe reageerida õnnetuse korral.
  • Batuut ei tohi olla rebenenud, vigastatud vms.
  • Tuleb jälgida ilmatikuolusid. Vihma ja tugeva tuulega õhkbatuuti kasutada ei tohi. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles