Nice´is olevaid Eesti turiste iga reisikindlustus ei aita (1)

Hanneli Rudi
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud Prantsuse suvituslinnas Nices leinatakse 4. juuli ööl terrorirünnakus hukkunud  84 inimest.
Tuntud Prantsuse suvituslinnas Nices leinatakse 4. juuli ööl terrorirünnakus hukkunud 84 inimest. Foto: AP/Scanpix

Praeguste üldiste reeglite kohaselt ei kata reisikindlustus terrorismist tingitud evakueerimisega seotud tervise- ja evakueerimisega seotud lisakulusid. Erandiks on kaks bürood.

«Ergo täna terrorismi tagajärjel tekkinud kahjude korvamist ei paku. Inimesed, kellel on riiklik ravikindlustus, neile hüvitab Euroopa Liidu riikides vajamineva arstiabi Eesti Haigekassa võrdsetel tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega,» ütles ERGO isikukindlustuse grupi juht Annika Mällo.

Salva Kindlustuse reisikindlustuse tootejuht Aino Vähteri sõnul tänased üldised kindlustuslepingu tingimused ei võimalda katta terrorismist tulenenud reisikatkestust või terroriakti tagajärjel tekkinud tervisekahjustusi.

«Küll aga on Salva asunud välja töötama eraldi lisakindlustuskaitset terrorismi korral, mis kehtib nii tervisekahjustuse, surma kui ka reisitõrke osas,» rääkis Vähter.  Nii näiteks kaetakse uue kindlustuskaitsega reisil toimunud terrorismiakti tulemusel tekkinud tervisekahjustuste ravikulud ning hüvitatakse ka kõik teised juhtumiga seotud kulutused. Reisi ärajäämisel kaetakse juba tehtud kulutused ning reisi katkemisel lisakulud majutusele ja kojupöördumiseks vajalikud transpordikulud. Salva plaanib hakata seda pakkuma selle aasta septembris.

Swedbank P&C Insurance ASi internetipangast ostetud reisikindlustus hüvitab kulud vastavalt kindlustuslepingus valitud summale, kui reisi sihtkohas on toimunud loodusõnnetus või terrorismiakt ning ametivõimud on keelanud reisi sihtkohas viibimise või on turismiteenuste osutamine katkestatud. «Seega Nice’is juhtunu kuulub kindlustusjuhtumi alla ning kui klient pidi kandma lisakulusid, siis palume esitada Swedbank P&C Insurance ASile kahjuavaldus,» teatas kindlustuse valdkonnajuht Eestis Kaspar Kaur.

Ta lisas, et klientidele tagastatakse ettemakstud ja tagasivõtmatud kulud. Näiteks kui perel on hetkel planeeritud puhkus Nice´is, siis hüvitatakse sellele perele kõik ettemakstud kulutused. «Kui aga kellelgi on planeeritud reis läbi Nice´i, aga nüüd soovib lennata läbi mõne teise linna, siis me hüvitame kliendile uued lennupiletid,» lubas kindlustuse esindaja. Hüvitatakse ka meditsiiniabi kulud, kui kliendiga peaks midagi juhtuma seoses terrorismiaktiga.

«If kindlustuses on alates eelmise aasta sügisest e-büroost ostetud reisitõrkekindlustusega kaitse all ka terrorismist tingitud evakueerumisega seotud lisakulud, millega hüvitatakse tagasipöördumisel lisakulud transpordile ja majutusele,» rääkis If kindlustuse turunduse projektijuht Kaido Kukk.

Samuti kuulub hüvitamise alla terroriaktis vigastada saanud inimeste meditsiiniabi kulu. «Seega juhtumid, kus Ifi kliendid pöörduvad Nice'i sündmuste tõttu enne reisi lõppu tagasi või vajavad seal meditsiinilist abi, kuuluvad hüvitamisele. Tingimuseks on, et tagasi pöördutakse 14 päeva jooksul arvates terroriakti toimumisest,» täpsustas Kukk.

Kui inimene on aga Eestis ja jätab terrorismiohu tõttu reisile minemata või reis tühistatakse, siis sellised juhtumid hüvitamisele ei kuulu.

BTA Kindlustus on tulenevalt ärevast olukorrast maailmas välja töötanud terrorismiakti lisakindlustuskaitse. Selle raames kaetakse reisil toimunud terrorismiakti tulemusel tekkinud tervisekahjustuste ravikulud ning hüvitatakse ka kõik teised juhtumiga seotud kulutused. Kaitse kehtib ka siis, kui inimene on veel Eestis, kuid jätab terrorismiohu tõttu reisile minemata või planeeritud reis tühistatakse. «Samuti katame lennupiletite vahetamise kulud, kui inimene ei soovi läbi hiljuti terrorismi all kannatanud sihtkoha reisida,» ütles BTA Kindlustuse reisikindlustuse tootejuhi Mihhail Prokopjev.

«Koos Seesami eriolukordade kindlustuse lisakaitsega hüvitatakse lisaks streikidele ka kahjud, mis tekivad terrorismist,» rääkis Seesami reisikindlustuse tootejuht Jonatan Jõks.

Kahju võib olla reis, millest kindlustatu loobub või mis jäetakse ära lendude tühistamisega. Samuti võivad kahjud seisneda täiendavates kuludes reisi marsruudi muutmiseks või reisilt varem tagasi pöördumiseks. Seejuures ei pea sündmus olema kuulutatud terrorismiks ametivõimude poolt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles