Kuidas kööginugade eluiga pikendada?

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nuga.
Nuga. Foto: Meelis Meilbaum

Kuigi kvaliteetsed noad võivad maksta kopsakaid summasid, siis on tarvis neid ka hooldada, et eluiga pikendada.

Olenemata kasutajast võib üks kvaliteetne kööginuga maksta tohutult ning hooldamata kasutamise korral, võib tema eluiga osutuda lühemaks kui algselt planeeritud. Fiskars`i köögieksperdid jagavad soovitusi tarbijatele, kuidas oma kööginugade eest hoolt kanda nii, et nende terad omanikke pikki aastaid teeniksid.

Terita

Nüri nuga on tülikas, ohtlik ja muudab toiduvalmistamise aeglaseks. Nuga on nüri siis, kui sibulat või tomatit lõigates libiseb tera paigast ega tee kohest sisselõiget. Samuti vajab nuga teritamist, kui selle teral on näha täkkeid või muid vigastusi. Piisava hoolduse puhul peaks nuga teritama maksimaalselt kaks korda aastas. Võimalusel tuleb vältida elektrilisi teritajaid, mis eemaldavad noa pinnalt liiga palju metalli. Käsitsi teritades kaitsed tera üleliigse kulumise eest.

Kasuta lõikelauda

Lõikelaua kasutamine aitab oluliselt noa eluiga pikendada. Noa vigastuste vähendamiseks vaheta kõik klaasist, kivist ja akrüülist lõikelauad plastikust või puidust lõikelaudade vastu. Kindlasti tuleks ma meeles pidada, et ei tohiks lõigata graniidist ega marmorist töötasapinnal! 

Lõika õigesti

Iga kord, kui nuga lõikelaua pinda tabab, tekivad selle teral mikroskoopilised vigastused. Väldi üles-alla hakkimisliigutust ja harjuta lõikamist n-ö libistamismeetodil, jälgides, et nuga oleks lõikelauaga pidevas kontaktis.

Hoiusta eraldi

Nugade hoiustamine koos teiste köögiriistadega võib neid vigastada. Pane nad noahoidjasse, millel on iga noa jaoks eraldi ava. See pikendab oluliselt terade eluiga ning muudab ka kasutamise hõlpsamaks – iga kord kindlat nuga otsides ei ole vaja sahtlit pahupidi pöörata.

Pese käsitsi

Pese kööginuge käsitsi ja sooja seebiveega, suunates tera endast eemale. Kui nuga ei ole roostevabast terasest, siis ei tohiks unustada seda peale pesu korralikult kuivatada. Nõudepesumasinas saavad käepidemed ja terad veesurve, kuumuse ja söögiriistade koosmõjul vigastada ning võivad puruneda.

Kasuta õiget nuga

Poelettidel on erinevate nugade valik segadusttekitavalt lai. Enne ostu sooritamist mõtle, millist tüüpi noad köögis kasutust leiaksid, sest igal noal on oma eesmärk ning ebakorrapärase kasutamise korral võib nuga viga saada. Iga kokandushuvilise köögis peaks olema vähemalt neli erinevat nuga: väike tükeldamiseks või köögiviljadele, sakilise servaga tomati lõikamiseks, suur kokanuga ning fileerimisnuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles