Tasub teada: kare vesi on kodumasinatele kahjulik

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katlakivi eemaldamata jätmine võib lõppeda kodumasina remondiga.
Katlakivi eemaldamata jätmine võib lõppeda kodumasina remondiga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Enamik kodumasinaid, mis puutuvad kokku veega, vajavad aeg-ajalt katlakivi eemaldamist. Eemaldamata katlakivi takistab näiteks kohvimasinas veevoolu ning vee kuumenemist, mõjutades nii masina funktsioneerimist kui ka joogi maitset.

Terviseameti keskkonnatervise osakonna peaspetsialisti Knut Tamme sõnul vee karedust eraldi joogivees ei hinnata, kuid olenevalt konkreetsest piirkonnast ja veeallikast võib vesi liiga kare või liiga pehme olla.

«Toorvee kvaliteet erineb piirkonniti tulenevalt geoloogilistest erisustest, mitmetes Eesti piirkondades on olnud probleeme raua sisaldusega ning kõrgenenud fluoriidide tasemega,» selgitas Tamm ning lisas, et ühisveevärgist tarbijateni jõudvas vees suuri erinevusi ei ole, kuna vesi peab vastama kõikjal samadele kvaliteedinõuetele.

«Inimesed, kes saavad oma vee eraveevärkidest vastutavad oma joogivee kvaliteedi eest ise ning nende veekvaliteedi kohta on andmeid vähe,» lisas Tamm. Kuigi vee karedust joogivees eraldi ei hinnata võib Tamme sõnul vee kõrgenenud karedus põhjustada koduseadmete rikkeid, kuna vees sisalduv kaltsium ja magneesium on kodumasinatele väga kahjulikud. Just seetõttu on mitmetel veega kokku puutuvatel seadmetel eri töörežiimid erineva veekareduse jaoks.

Kareda vee tõttu tekib kodumasinatele kergemini katlakivi, mis ähvardab kodumasinaid peamiselt küttekehade läbipõlemisega ning soojusvahetite ummistumisega. Teisisõnu määrab vee karedus, kui kergesti vee kuumutamisel masinasse katlakivi tekib.

Espressomasinates takistab katlakivi veevoolu, vähendab boileri efektiivsust ning tekitab probleeme vee kuumenemisel. «Lihtsamalt öeldes, masinast välja tuleva kohvi kogus väheneb ning kohvi valmistamise temperatuur pole enam see, mis ta ideaalis olema peaks,» selgitas Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel.

Katlakivi vähendamisel tulevad appi veefiltrid ning katlakivieemalduse vahendid. Veefiltrite eesmärgiks on vähendada kohvimasinates katlakivi teket ning filtreerida vett, eemaldamaks sealsed mikroobe, kloori ja raskemetalle. Isegi kui veefiltreid kasutatakse, tuleb siiski aeg-ajalt teha ka katlakivi eemaldust. «Veefiltrite kasutamine pikendab katlakivieemalduse vahemikku, kuid kindlasti ei tohi arvata, et veefiltreid kasutades pole katlakivi üldse tarvis eemaldada,» kirjeldas Sahtel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles