Nälg sunnib Venemaa lepatriinusid liikvele

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepatriinu.
Lepatriinu. Foto: Arvo Meeks

Venemaa soojade tuulte tõttu on Helsingisse rännanud mitmed lepatriinud, kes on vallutanud sealse asfalti ja muru.

Helsingi randadesse on tunginud suur hulk lepatriinusid, kes on vallutanud sealse asfalti ja muru, teavitab Helsingin Sanomat. Eriti palju võib lepatriinusid leiad Eiranranta, Hernesaari ja Lauttasaari piirkondadest.

Helsingi ülikooli putukauurija Jaakko Kullbergi sõnul on lepatriinud rännanud Venemaalt-Helsingisse toitumisvõimaluste otsimiseks. Lepatriinusid rändab aga Venemaalt palju, sest Venemaa tänane kuum suvi on põhjustanud liigi paljunemist.

«Kui lepatriinude arvukus on suurem, siis ole ka üllatuseks nende toidu otsa saamine,» sõnas Kullberg.

Lepatriinud saabusid Helsingisse tänu Venemaalt tulnud sooja tuule tõttu.

«Lepatriinud lendavad mere kohal ja kaotavad kõrgust, sest mereõhk on jahedam. Putukad näevad, millal on nad vee kohal, sest vesi peegeldab ultraviolettkiirgust, mida maa ei tee.  Nii näevad putukad, et millal on aeg maandumiseks,» põhjendas Kullberg  lepatriinude saabumist Helsingisse.

Kullbergi sõnul on Venemaalt tulnud lepatriinud aga oodatud külalised, sest kodumaised lepatriinulised ei ole veel Soomes koorunud. Kuna lepatriinud armastavad lehetäisid, siis on Venemaalt tulnud lepatriinu aednikele lausakingituseks.

Lepatriinud ei ole ainsad putukad, kes on taolise sooja õhu teel Soome jõudnud, selleks on olnud lillkärbsed ja liblikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles