Kuus nutikat viisi lõikelillede elus hoidmiseks

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Lõikelilled on ilusad, nende eest hoolitsemine kohati aga väga raske. Õiteilu aitavad pikendada teatud nipid.

Kuumuta varsi

Norgu vajunud lilled tuleks panna varrega 30 sekundiks keevasse vette. Olenevalt varre puitumisest vajavad mõned rohkem, mõned vähem aega, näiteks sireleid võiks vees hoida kuni minuti. Liiga kauaks ei tohi lilli kuuma vee sisse jätta, muidu need küpsevad ära.

Pane 2,5 – 5 sentimeetrit keevat vett anuma põhja ja sinna sisse lilled. Varre ära lõigatav osa peab jääma võrdelisse seosesse keeva vee hulgaga. Kõrvetatav ots tohib moodustada kogu varre pikkusest kümnendiku.

Lühivarreliste lillede puhul peab jälgima, et õis ei jääks kuuma auru kätte, selleks võiks õitele ümber sättida ajalehe. Lillede keevasse vette panemine mõjub igatahes paremini kui nende otste põletamine tikkudega.

Sellisel keeva vee kasutamise viisil on imeline võime. Isegi juba norgu vajunud lilled ärkavad taas uuele elule.

Anna toitaineid

Väetiseid võib osta spetsiaalsest poest, aga ka teha ise. Väetis peaks sisaldama midagi valgendavat või happelist (äädikas või sidrunimahl), sest need piiravad bakterite vohamist. Kraanivesi on leeliseline ja see seab paljudele bakteritele sobiva elukeskkonna.

Hapet lisades muutub keskkond neile aga sobimatuks. Bakterid ongi limaste varte ja haisva vee põhjustajaks ning takistavad taimel vett imamast.

Tee ise väetist

30 sentimeetri kõrguses vaasis kasuta üht teelusikatäit valgendajat või umbes viite supilusikatäit äädikat. Vanaemad soovitavad siiani lisada lõigatud lillede vette aspiriini või limonaadi.

Aspiriin sisaldab salitsüülhapet, limonaad suhkrut ja sidrunhapet. Gaasimullid tekivad süsihappegaasist, mis omakorda lahjendavad vees sisalduvat süsihapet. Poest ostetud väetised sisaldavad ka suhkrut, see kull toidab lilli, aga samal ajal ka baktereid.

Jälgi õiget paigutust

Selleks on hea kasutada lilleresti, mida paljudes lillepoodides võib näiteks gerberate juures näha, et nende suuri õisi toetada. Väiksemaid lilli saab ühest ruudust läbi panna mitu tükki, suuremaid ühekaupa.

Kasuta õigeid tööriistu

Spetsiaalsetel lillelõikamise kääridel on tugevamad terad ja peenemad otsad kui väikeste taimede jaoks mõeldud aiakääridel. Mõnikord on hea kasutada ka nõeltega aluseid, et saada lilled soovitud nurga all paremini püsima, need toimivad sarnaselt vahule, mida võib leida erinevatest korvikestest. Selleks et nõeltest alus vaasi põhja pidama jääks on tarvis aga see seinanätsuga vaasi põhja kinnitada, selleks peavad mõlemad esemed olema kuivad ja puhtad.

Võimalda lilledele puhkust

Kõik aiast korjatud lilled tuleks enne sättima asumist natukeseks puhkama saata. See tähendab, et neile tuleks anda mõni tund või koguni öö jahedas vees, mis on pimedas ruumis. Täida ämbrid leige, mitte jääkülma, veega, sest seda imavad nad paremini sisse. Puhkus aitab hiljem lilledel püsida vaasis kuni veerandi jagu rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles