Tasub teada: kuidas lapsele raha väärtust õpetada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sageli võib laps taskuraha kiirelt ja tühja-tähja peale ära kulutada, mõistmata, mis on raha tegelik väärtus ning kuidas seda teenida ja koguda.

Ilmselt on iga lapsevanem mõned korrad elus süganud nõutult kukalt, kui laps on kogu oma taskuraha korraga laiaks löönud ning teinud seda vanema arvates ebamõistlikul moel, kirjutab TFBank laenukool. Sel puhul mõtled sageli: kuidas õpetada last mõistlikult majandama ning teha selgeks, et raha ei tulegi seina seest? 

Kahtlemata hakkab kogu asi suhtumisest ja sellest, kuidas pere oma finantsasju planeerib. Mõistlik on lapsi olulisemate otsuste tegemise juurde kaasata juba väiksest peale ning selgitada, kui palju asjad maksavad ning kui palju peab selleks tööd tegema.

Tutvustame üht väikest nippi, mis on ühtaegu õpetlik ja mänguline ning õpetab last oma rahaga mõistlikumalt ümber käima. Muretse kolm klaasist purki. Hoiupõrsad on küll toredad, kuid seal ei näe laps, kuidas raha kasvab või kahaneb, vaid läheb justkui musta auku. Klaaspurgis saad aga oma «kontojääki» pidevalt jälgida.

Kirjuta purkidele peale sildid: raiskamine, kogumine ja investeerimine. Raiskamise purk oleks mõeldud taskuraha jaoks. Kõik raha mis seal on, kuulub igapäevaseks kulutamiseks - kinopiletitele, mänguasjadele, maiustustele jm. Sealt võib laps raha võtta millal iganes soovib ja endale midagi lubada.

Kogumise purki läheb raha kindla eesmärgi nimel - näiteks uus Playstation, arvuti, jalgratas, reis Legolandi või mistahes unistus. Investeerimise purk on üks trikiga asi, milleks läheb vaja vanemate abi. Lepi lapsega kokku (vastavalt oma võimalustele), kui suur on summa, mida ta sinna paneb ning sellest lähtuvalt aita kaasa oma panusega. Näiteks kui laps paneb sinna iga kuu kümme eurot, lisad sina omalt poolt viis. Seega koguneb nelja kuuga 40 eurot + 20 eurot. Lepi kokku ka reeglid, mille jaoks purki kogutud raha kasutada.

Loomulikult ei pea olema purkidesse raha jaotamine alati võrdne ja kui laps otsustab, et ei soovi ühel kuul investeerida ega koguda, siis mingu see raha raiskamise purki. Ühtlasi võib laps ka raha ühest purgist teise tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles