Tarbijaindeks on Eestis tõusnud

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Eesti statistika aastaraamatu andmetel on eestlaste toimetulek tõusnud, mis on mõju avaldanud ka elanike tarbimisele.

Eesti statistika aastaraamatu 2016 pakub kõikide statistilise jälgimise alla kuuluvate eluvaldkondade aastakokkuvõtteid. Aastaraamat talletab valdkondades aasta jooksul toimunud olulisi muutusi, võrdleb varasemaid aastaid ja pakub rahvusvahelist võrdlust.

Peaanalüütik Siim Krusell andis ülevaate Eesti tööturul ja leibkondade toimetulekus toimunud muutustest. Krusell tõi positiivsena välja tööturu hea vormi ja reaalpalga jätkuva suurenemise.

2015. aastal paranesid uuringu järgi inimeste hinnangud oma toimetulekule: toime ei tulnud 12 protsenti elanikest, mida on kaks protsendipunkti vähem kui aasta varem.

«Kas inimene töötab või mitte, mõjutab subjektiivseid toimetulekuhinnanguid kõige rohkem,» märkis Krusell ning selgitas, et kuna tööpuudus oli 2015. aastal madalam kui 2014. aastal, on ootuspärane, et ka toimetulekuhinnangud paranesid.

Seoses toimetulekute paranemisega on ka näidud kaubanduslikus tarbimises muutunud paremaks.

«Inimeste tarbimine on pigem kasvanud ning seda näitavad meile jaekaubanduse indeksid,» sõnas Krusell.

Tarbijaindeksi tõus  kaubanduses on aidanud kaasa ka SKT suurenemisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles