Laurson: Eesti Gaas lollitab maagaasi kodutarbijat

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Gaas.
Eesti Gaas. Foto: Peeter Langovits

Eesti Gaas pendeldab maagaasi hinda koos tarbimisaasta pikkusega, kusjuures tarbija ei tea, millal gaasifirma ettearvamatult muudab tarbimisaasta pikkust, kirjutab elektriinsener Jüri Laurson.


Laurson osutab, et kuni 2005. aasta lõpuni kehtis Eesti Gaasil 12-kuuline periood, mis langes kokku kalendriaastaga ja klient teadis, et tarbimisaasta kujutas endast ühel aastal ehk 12 kuu jooksul tarbitud maagaasi kogust.

Maagaasi ostu-müügi lepingu punktis 7.2 on kirjas, et gaasi müügihinna rakendamise aluseks on ostja poolt müüja ühest võrguühendusest tarbitud gaasi kogus aastas.

Tarbimisaasta lõppedes teostab müüja 30 päeva jooksul ümberarvestuse vastavalt tegelikult tarbitud gaasikogusele ja sellele vastavale hinnale ning esitab ostjale aasta arve, milles teatab järgnevaks tarbimisaastaks rakendatava ühe kuupmeetri gaasi müügihinna.

Kui tarbimisaasta alguseks loeti 1. jaanuar ja lõpuks sama aasta 31. detsember, oli kõigile tarbijatele ilma selgitamata arusaadav tarbimisaasta algus ja lõpp, mille järgi sai klient planeerida ka oma maagaasi kasutamist, sest selle hind sõltus kasutatud maagaasi kogusest aastas.

Kõige kallim hind ühe kuupmeetri gaasi eest oli aastas kuni 200 kuupmeetri gaasi tarbijatel. Kõige odavam oli hind tarbijatel, kes kasutasid gaasi üle 750 kuupmeetri aastas.

Seoses uute müügihindade kehtestamisega 1. jaanuaril 2006 tehti tarbijatele šokiteraapiat, kui kehtestati tarbimisaastaks 9 kuu pikkune periood , mis algas 1. jaanuaril 2006 ja lõppes 30. septembril.

Sellega juhtus, et need tarbijad, kes planeerisid gaasi tarbimist uue aastani madalama hinnagrupi järgi, langesid automaatselt kõrgemasse hinnagruppi, mille tulemusel tuli paljudel maksta gaasi eest kõrgemat hinda. Alates 1. oktoobrist 2006 kehtestati tarbimisaasta pikkuseks aga 12-kuune periood 30. septembrini 2007 .

See periood kehtis kaks aastat kuni 30. septembrini 2009. «Siis tundub, et Eesti Gaas sai ise ka aru, et on hakkama saanud suure lollusega, mis kuidagi ei klapi kokku riikliku aruandlusega ja sellest väljarabelemiseks kehtestas kodutarbijale alates 1. oktoobrist 2009 tarbimisaasta pikkuseks 15 kuud,» rääkis Laurson

Selline pendeldamine nii tarbimisperioodi kui ka gaasi hinnaga ei võimalda tema hinnangul gaasitarbijatel planeerida aasta tarbimist, sest aasta algul kehtestatud keskmine orienteeruv hind muutub pärast mitmekordset hinnatõusu aasta jooksul aasta lõpuks ebareaalseks ning tarbija peab pärast tasaarveldust maksma lisaraha, millega ta ei ole arvestanud.

«Sellise Eesti Gaasi ebastabiilse ja müügieetikat mittearvestava tegevuse tõttu võivad paljud gaasitarbijad gaasi tarbimisest hoopis loobuda ning otsida muud alternatiivi gaasi asendamiseks oma kodu küttel,» võttis insener asja kokku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles