E-sigarette võidakse hakata võrdsustama muude tubakatoodetega (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigaret.
E-sigaret. Foto: Arvo Meeks

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastusringile tubakatoodete müüki ja tarbimist märgatavalt piirava seaduseelnõu; muuhulgas näeb see ette e-sigarettide võrdsustamise muude tubakatoodetega, riigisisese kaugmüügi keelamise ja müügikohtades tubakatoodete väljapaneku piiramise.

Eelnõu on jätkuks mai lõpus valitsuse kabineti istungil heaks kiidu saanud tubakaseaduse karmistamise põhimõtetele, mis omakorda tõukuvad varasmalt heaks kiidetud tubakapoliitika rohelisest raamatust. Valitsuse istungil arutluse all olnud ettepanekutest ei ole eelnõusse jõudnud rõdudel ja akendel suitsetamise piiramine.

Eelnõu näeb ette varasemalt valitsuselt põhimõttelise heakskiidu saanud tubakatoodete ja nendega seonduvate toodete väljapaneku piirang ja kaubamärkide esitlemise keeld müügikohas. Eesti Kaupmeeste Liidu hinnangul on piirangule üleminekuks vajalik vähemalt kolme aastane üleminekuaeg, mis võib teiste riikide praktikat arvestades olla ka oluliselt lühem. Kompromissina on eelnõus pakutud välja üleminekuaeg, mis on veidi lühem kui kaks aastat.

Tubakaseaduses olemasolevatele jaemüügipiirangutele lisatakse eelnõuga tubakatoodete ja nendega seonduvate toodete riigisisese kaugmüügi keeld. Laiendatakse kehtiva tubakaseaduse müügiedenduse sätteid tubakatootega seonduvatele toodetele ning samuti keeldu müüa tubakatootega seonduvat toodet mõne teise tootega samas müügipakendis.

Eelnõuga määratakse sarnaselt tubakatoodetele erandid ka tubakatootega seonduvatele toodetele või nende pakendi nõuetele, mida reisija toob endaga kaasa liikuvas pagasis või mis saadetakse välisriigist füüsilisele isikule kasutamiseks mitteärilisel eesmärgil.

Samuti täiendatakse eelnõuga tubakaseadust elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedeliku koostise ja puhtuse nõuetega.

Tubakatoote või sellega seonduva toote ostmisel muudetakse müüjale ostjalt dokumendi küsimine kohustuslikuks välja arvatud juhul, kui tegemist on ilmselgelt täisealise või müüjale tuttava isikuga. Maksu- ja tolliametile (MTA) antakse eelnõuga kontrollostu õigus salatubaka müügi kindlakstegemiseks ning analoogne õigus antakse ka politseiametnikule alaealistele tubakatoodete või nendega seonduvate toodete müügi kindlakstegemiseks koos õigusega vajadusel kaasata kontrollostu sooritamisse vähemalt 16-aastaseid isikuid.

Lisaks keelustaks eelnõu mootorsõidukites suitsetamine ja elektroonilise sigareti tarvitamine alla 18-aastaste isikute juuresolekul ning laiendataks hetkel ainult suitsetamisele kehtivaid keelde ja piiranguid ka e-sigareti tarvitamisele. Eelnõuga laiendatakse ka vastutuse sätteid lähtuvalt tubakatoodetele kehtestatud nõuete laiendamisest ka elektroonilistele sigarettidele või ka teistele tubakatootega seonduvatele toodetele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles