Juristid annavad uues portaalis tasuta õigusnõu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment tasuta õigusabiportaalist Jurist Aitab.
Fragment tasuta õigusabiportaalist Jurist Aitab. Foto: Tarbija24

Täna avas justiitsministeerium uue õigusabiportaali Jurist Aitab, kus spetsialistid püüavad inimesi aidata kõikvõimalike õiguslike küsimuste lahendamisel. Nõu ja abi eest raha ei küsita.

Portaali leiab aadressilt www.juristaitab.ee ja avalehel on toodud kuraditosin valdkonda, mille kohta on enamlevinud küsimused-vastused juba olemas. Samuti on lehel link foorumile, mille kaudu saab siis ise spetsialistidele küsimusi esitada.

Küsida saavad aga vaid need inimesed, kes logivad ennast leheküljele sisse ID-kaardiga.

Ministeeriumi asekantsler Marko Aavik selgitas, et sisselogimise kohustuse eesmärk on hoida foorumist eemal anonüümsed postitused. Samuti märkis ta, et inimese andmed jäävad vaid portaali toimetaja teada, avalikult kuvatakse foorumis ainult küsimus ja vastus ning needki toimetatud kujul.

Kuigi portaalis on ka võimalik tutvuda vastuseid andvate spetsialistidega, ei saa neile otse küsimusi saata. Aaviku sõnul on ministeerium portaali arendamisesse panustanud omajagu ja seetõttu on oluline, et küsimustest-vastustest saaksid kasu võimalikult paljud inimesed.

Vastuseid saab esitada kõikvõimalike valdkondade kohta ja neile võib vastust oodata viie tööpäeva jooksul. Samas toonitas Aavik ja ka portaali avamisel viibinud minister Rein Lang, et Jurist Aitab ei ole konkreetsete kaasuste lahendamise koht. «See ei lahenda konkreetset personaalset probleemi,» toonitas minister.

Küll aga saab portaalist esmase info, mida võib vaja minna igapäevaelus ette tulevate õiguslike küsimuste korral. Samuti on leheküljel alajaotus «Vormid ja kasulikud viited», mille all on muu hulgas näidised abielu sõlmimise ja lahutamise avaldustest ning riigilt tasuta õigusabi taotlemise vormidest.

Praegu haldab portaali ja vastutab sealse sisu eest juristide liit, maikuus plaanib ministeerium kuulutada välja uue konkursi, mille käigus otsitakse uus haldaja. Portaali ülalpidamine läheb ministeeriumile aastas maksma ligikaudu 30 000 eurot ehk 469 000 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles