Kukeseened on odavamad kui eales varem

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeseened.
Kukeseened. Foto: Kristjan Teedema

Õige pea jõuab kätte sügis, kuid juba praegu võib turul kohata sügisesi ostulemmikuid seeni.

Turul on praegu populaarseim seen kukeseen, kuid üksikud müüjad müüvad poolekiloste karpide sees ka kitsemamplit, pilvikuid, puravikke ja kuuseriisikaid. Kõige populaarsema kukeseene hind turul kõigub aga 4,50–8 euro vahel.

Kõik Nõmme turult leitud seened on pärit Eestimaa metsadest, mille seas on seeni nii Põhja-Eestist kui ka lõuna poolt. Näiteks Valgamaalt pärit kukeseente kilohinnaks on praeguse seisuga viis eurot.

Tartumaalt pärit seeni müüva Indreku sõnul korjavad neile seeni müügiks sealsed kohalikud korilased, kuid kuulduste poolest pidi teisi seeni metsas vähe olema.

«Kukeseeni pidavat olema rohkelt, aga teisi seeni mitte,» sõnas müüja, kuid lisas, et oli siiski hämmastav, et juulikuus kasvasid metsas ka puravikud.

«Juunis oli kukeseente kilohinnaks 38 eurot, kuid nüüd on selleks  4,50. Sellist hinda ei ole ma veel enda 72 eluaasta jooksul kohanud,» tähendas Indrek ning lisas, et nüüd on kukeseened taskukohased pea igale seenesõbrale.

Kui liikuda turul Viljandimaa Morna talust pärit seente juurde, siis leiame sealt peale kukeseente veel hulgaliselt eestimaiseid tooteid, mis klientide seas populaarsed on. Selleks on Valgevene mustasõstra sort, mida pidavat turul isegi rohkem ostetama kui seeni. Teisalt leiame ka «Valge klaarõuna», mis on küll pooltoores, kuid müüja sõnul juba koogi sisse sobiv.

Setumaalt pärit kukeseeni saab turult kilohinnaga 6-8 eurot. Esialgu võib hinnavahe küsimusi tekitada, kuid Setumaalt Värskast pärit seened on erilised, sest need on korjanud Setomaa Memmede Ühing, kes peale seente veel turule mustikaid ning kodus keedetud moose on saatnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles