Päästeamet soovitab enne sügist korstnad ja ahjud korda saada

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks korstent.
Kaks korstent. Foto: Margus Ansu

On viimane aeg oma kütteseadmed üle vaadata, et peagi saabuvad jahedamad ilmad ja kütteperiood ebameeldiva üllatusena ei saabuks. 

Lõuna päästekeskuse ennetusbüroo juhataja Arvi Uustalu annab teada, et eramajade korstnaid ja lõõre tohib küll ise puhastada, kuid kord viie aasta jooksul peab seda tegema ka väljaõppinud korstnapühkija.

«Ametimees puhastab ja vaatab kütteseadmed üle, teeb parandust vajavate vigade kohta ettekirjutused ning väljastab tehtud tööde kohta akti,» sõnas Uustalu.

Puhastamata korsten võib Uustalu sõnul mitmeid elusid ohtu seada.

«Puhastamata korstnas tekkivad tahmapõlengud lõhuvad kütteseadet ja pragudest pääseb tuli ümbrust süütama,» juhib Uustalu tähelepanu.

Uustalu sõnul on sagenevad puhastamata kütteseadmete puhul perioodi alguses ka päästjate väljasõidud tahmapõlengutele ja vigastest kütteseadmetest tingitud tulekahjudele.

«Tasub meeles hoida, et korstnat ja lõõre tuleb pühkida igal aastal minimaalselt korra, kuid tihedama kasutamise korral tuleb neid ka tihedamini puhastada,» tähendas Uustalu.

Uustalu sõnul on puhastamine otseselt ka kasulik, sest puhastatud kütteseadmes kulub vähem kütet ning see pidavat andma ka rohkem sooja. Kütteseadet aitab säästa veel ka kvaliteetne ja kuiv küttematerjal.

«Kütteseadet lõhub aga ülekütmine, seega tuleks ka väga külmade ilmadega kütmisega piiri pidada ning korraga mitte järjest ahju kütta, » sõnas Uustalu lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles