Lugeja küsib: millal peab liiklusõnnetuse korral kutsuma politsei? (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei
Politsei Foto: Marko Saarm / Sakala

Õnnetusi on igasugused, autod võivad omavahel kokku põrgata, kohtuda teele jooksnud looma või teeäärse liiklusmärgiga. «Kui inimesed jäävad terveks ja omavahel saadakse liiklusõnnetuse korral kokkuleppele, kas siis oleks ikkagi tarvis ka politseid kutsuda?» soovis lugeja teada.

Vastab politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Maria Gonjak:

Vastavalt liiklusseadusele ei ole vaja politseile liiklusõnnetusest teatada neljal juhul.

1. Politseid ei pea kutsuma, kui õnnetuse käigus ei saanud viga ükski selles osalenud inimene või kui õnnetuses osalenud inimesed ei nõua ise oma tervise kontrolli. Näiteks kui on toimunud liiklusõnnetus, kus omavahel on kokku põrganud kaks sõiduautot ning neis viibinud inimestest on keegi saanud viga, siis on kohustuslik kutsuda sündmuskohale ka politsei.

2. Politseid ei pea kutsuma, kui liiklusõnnetuses osalenud juhid ja võimaliku varalise kahju saajad on avarii põhjustaja osas ühel meelel ning jõuavad süü osas kokkuleppele. Kui kokku on põrganud kaks sõidukit ja need on saanud ka kahjustada, siis peab politsei sündmuskohale kutsuma juhul, kui juhid ei jõua süü osas omavahel kokkuleppele. Sellisel juhul selgitab politsei kohapeal välja juhtunu täpsemad asjaolud.

Kui juhid on süü ehk liiklusõnnetuse põhjustaja osas üksmeelel, siis otsustatakse tekitatud kahjude hüvitamine kohapeal või pöördutakse edasi kindlustusse.

3. Politseid ei pea kutsuma, kui kõikide liiklusõnnetuses osalenud inimeste andmed on loetletud üles selliselt, et neid on võimalik hiljem tuvastada ning välja on toodud ka varalise kahju põhjustanud isik.

Kui liiklusõnnetuse käigus on kahjustada saanud liiklusmärk, ohutussaar, helkurpost, puu, haljasala vms, siis tuleb politseile teatada juhul, kui varalise kahju saaja ei ole teada - näiteks ei ole liiklusmärgile otsasõitnud juht kindel, kas märk kuulus maanteeametile, kohalikule omavalitusele või eraisikule.

Sellisel juhul tuleb helistada häirekeskusele (112) ning käituda vastavalt sealt saadud juhistele. Kui aga on teada, kes on märgi omanik ja vastava teelõigu haldaja, siis on juhil võimalus võtta ühendust just temaga, anda toimunud õnnetusest teada ja kokku leppida kahjude hüvitamise kord.

4. Politseid ei pea kutsuma juhul, kui kõik eelnevalt väljatoodud asjaolud on kirjalikult vormistatud ja juhid on sellele alla kirjutanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles