Kuidas talvel õigesti autot pesta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autopesu.
Autopesu. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Koos talvekülmadega tekib paljudel autoomanikel seoses autopesuga hulganisti küsimusi – kuidas ma autouksed pärast pesu lahti saan, kas eelistada automaat- või käsipesulat ning kas autot on lumisel talvel üldse mõtet pesta.


Eesti Statoili autopesueksperdi Rene Juuse sõnul ei ole uste kinni külmumine probleemiks, kui tihendite jäätumise vältimiseks kasutada silikooni ning lukuaukudesse panna lukusula.

Teenindusjaamades ning autokauplustes on müügil erinevad silikoonipulgad, -lapid ja –spreid.

«Midagi keerulist siin ei ole - pärast autopesu tuleb uksetihendid kuivatada ning katta kerge silikoonikihiga, mis väldib jäätumist ning tagab uste avanemise ka 20 külmakraadi juures,» selgitas Juuse.

Ta lisas, et paljud autoomanikud loobuvad talvel üldse autopesust, kuid pikema perioodi jooksul ja eriti vanemate autode puhul võib see ootamatuid lisakulutusi tekitada. Et vältida roostet, tuleks autot pesta vähemalt kord kuus.

«Talvel on auto pesemine oluline, sest just siis puistatakse tänavatele soola, mis ründab nii auto värvi kui veermikku, põhjustades eemaldamata jätmisel ulatuslikku kahju. Seetõttu võiks võimalusel valida pesuprogrammi, mis sisaldab ka altpesu,» rääkis Juuse.

Levinud väärarusaam on ka see, et talvel pigiplekke ei teki. Tegelikkuses sulatab sool lahti nii naastrehvidega sõitmisest tekkinud asfaldi mikrotükid kui ka teedel oleva pigi, mis varem või hiljem jõuab auto kerele.

Ennetava meetmena võib kasutada autovaha, mis kaitseb auto värvi võimalike kahjustuste eest. Kui auto on väga määrdunud, siis on mõistlik see 5-10 minutit enne pesu üle pritsida leotusvahendiga. Enne seda tuleks autolt eemaldada lahtine lumi ja jää.

Näpunäited talviseks autopesuks

  • Ära oota pesuga, kuni auto on väljastpoolt juba väga määrdunud, sest kogunenud mustus mõjub halvasti värvile. Ka ei pruugi väga pikalt pesemata auto esimese pesuga päris puhtaks minna.
  • Pese autot vähemalt üks kord kuus või sagedamini, kui auto on püsivalt kasutuses.
  • Enne pesulasse minekut eemalda autolt suurem osa lumest ja jääst.
  • Autolt soolajälgede eemaldamiseks vali võimalusel pesuprogramm, millel on ka altpesu.
  • Valides vahaga autopesuprogrammi, kaitsed oma auto värvi võimalike kahjustuste eest.
  • Kui auto on väga määrdunud, on mõistlik see 5-10 minutit enne pesu üle pritsida leotusvahendiga.
  • Pärast pesu kanna uste ja pagasiruumi tihenditele silikooni ja lukusula. Nii avanevad auto uksed pärast pesu ka käreda pakasega.
  • Hoia autotuled puhtad, et tagada ohutus ka pimedas liigeldes.
  • Varusta oma auto talvise aknapesuvedelikuga.
  • Kui väljas on külmem kui -20˚C, siis oleks mõistlik autopesu edasi lükata.
     
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles