Eesti tahab kaljale euroliidu kvaliteedimärki

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kollased kaljavaadid tekitavad paljudes nostalgiat.
Kollased kaljavaadid tekitavad paljudes nostalgiat. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti õlletootjad tahavad kaljale saada toote kvaliteedimärki, see tähendab, et edaspidi tohiks seda teha vaid teatud meetodi järgi.

Õlletootjate liit esitas taotluse registreerida nimetus «Kali»  garanteeritud traditsioonilise tootena, teatas maaeluministeerium.

«Garanteeritud traditsiooniliste toodete näol on tegemist Euroopa Liidu kvaliteedimärkidega, millena registreerimine annab tarbijatele kindluse, et selle nimetusega toodet ostes on selle valmistamisel alati järgitud ühe kindlat tootmisviisi,» selgitas maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Ta lisas, et garanteeritud traditsiooniliste toodete kava eesmärgiks on traditsiooniliste tootmismeetodite ja retseptide säilitamine. Samuti aitab kvaliteedimärk traditsiooniliste toodete tootjail oma tooteid turustada.

Juhul kui nimetus «Kali» registreeritakse Euroopa Komisjoni poolt garanteeritud traditsioonilise tootena, võib sellist nimetust edaspidi kasutada toodetel, mis on toodetud vastavalt selle tootespetsifikaadis sätestatud tingimustele. Pärast nimetuse «Kali» registreerimist võivad seda kasutada kõik huvitatud ettevõtjad, kelle tootmine vastab tootespetsifikaadis toodud nõuetele. 

 Mullu tekitas kalja kui joogi määratlemine pakus pahameelt õlle- ja karastusjookide tootjate vahel, kes otsid õigust maaeluministeeriumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles