13 märki, et sind võidakse vallandada

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vallandada saamine on päris hirmus ja alandav kogemus. Töö kaotamine võib kahjustada sinu mainet, enesehinnangut ja üleüldist elu.

Kuidas šoki ja valuga toime tulla? Peamine on suuta säilitada rahu ja hoida ikka nina püsti, kirjutas Business Insider. Kui sul on võimalik kuidagi halbade uudiste saabumiseks ette valmistada, siis oleks mõistlik juba plaan B-d hakata harutama.

Keegi ei taha mõelda oma vallandamise peale, aga mõnikord on oluline ka seda võimalust kaaluda. Mõned järgnevad märgid võivad eesolevat halba aega ette ennustada.

1. Sul on halb kõhutunne

Usalda oma kõhutunnet. Kui sa oled andnud endast kõik, aga ikkagi on see paha tunne kõhus, et kõik pole päris korras, siis ilmselt see ka pole.

2. Sa saad halba tagasisidet

Näiteks ütleb su ülemus, et sa pole teinud just kõige paremat tööd. Ükskõik millisel kujul, suuliselt, kirjalikult või muul viisil, saadud kehv tagasiside peaks andma sulle märku, et on aeg oma käitumist, töötulemusi ja tegusid muuta. Ära alahinda tagasisidet, võta seda alati tõsiselt.

3. Suhtlus ei toimi

Alluva hea suhte aluseks ülemusega on üksteise mõistmine. Ei ole mõtet päeva viimasel tunnil oma nädalaid vana murega lõpuks ülemuse juurde pöörduda, vaid seda tuleb teha kohe, kui ülesanne pole arusaadav.

4. Sa oled ringist väljas

Vanasti oli kolleegidel kombeks sind kuulata, kui sul oli oma arvamus millegi kohta. Nüüd aga jääb mulje, et keegi ei tee sinust enam väljagi. Olulistest vestlusest välja jäämine võib aga viidata «punase kaardi» saamisele. Samuti on kehv variant see, kui sind jäetakse kõrvale ühismeilidest ja koosolekutest.

5. Töö nagu «Võimatu Missioon»

Kui tunned, et su töö on järsku muutunud üleliia raskeks, siis on kaks varianti. Sul on kas lihtsalt hirmus kehv ülemus või antakse rasked ülesanded sulle tahtlikult - välja söömiseks. Keerulisi korraldusi ette jagades tahetakse sind näha põrumas ja murdumas.

6. Hoiatus

Ametlikes hoiatustes pole kunagi midagi head. Hoiatuse võid saada nii suuliselt kui kirjalikult, aga kui oled ühe juba saanud, siis tea, et nii mõnigi halb uudis võib sinu poole veel teel olla.

7. Suhe ülemusega

Mõned juhid on külmema südamega kui teised. Kui aga olukord on muutunud soojast külmaks järsult, siis ehk oleks põhjust muretsemiseks. Kui oled parasjagu oma kohvikruusi täitmas ning boss tuleb köögi nurka jättes su ka koheselt kerge peanoogutuse saatel üksi, siis tea, et sel inimesel on ebamugav. See võib olla märk sinu lahti laskmisest, sest isegi kõige professionaalsemad inimesed tahavad vältida ebamugavust ja vallandamisest teada andmine seda kindlasti on.

8. Põhjalik ülevaade

Sinu kulutamistele on kriips peale tõmmatud. Iga koomale tõmbamine on halb märk. Järelikult arvab su ülemus, et oled kulutanud liialt palju või kasutanud tööaega valedel eesmärkidel. Isegi kui oled tegelikult 100 protsenti kõik õigesti teinud, ei tähenda sinu arvamus sel korral enam midagi. Proovi teada saada, kas oled ainuke, kellele on piirangud seatud.

9. Vähem tööd

See on üks päris suur hoiatav märk. Sinu ülemus ei taha, et tal oleks vaja lõpetada pooleli jäänud töö otsi, pärast seda kui oled läinud. Kui lähed aga tööd juurde küsima ja sulle jäetakse vastamata, siis on asi eriti kahtlane. Aga kindlasti ei tohiks siis paanitsema hakata, kui lihtsalt on firmas aeglasemad ajad.

10. Vahendeid pole

Kui sul hakatakse ära võtma töövahendeid või piiratakse ligipääsu teatud kohtadesse, siis võid olla kindel, et sind tahetakse sellest töökohast välja süüa.

11. Liiga palju või vähe

Kaks äärmust – sind kas jälgitakse liiga palju või on boss kogu aeg kadunud – pole kunagi head. Liiga palju tähelepanu tähendab seda, et sind ei usaldata piisavalt. Kui iga natukese aja tagant küsitakse, kas üks või teine asi on tehtud ning kus maal töö on, siis see pole hea näitaja. Samuti pole hea näitaja see, kui ülemusel pole sinu jaoks enam aega. Mõlema variandi korral on õhkkond tööl väga ebameeldiv.

12. Vähem kohustusi

Kas tunned ennast ebaolulisena? Kas su ülesanded on jagatud laiali teistele kolleegidele? Kui nii, siis võidakse ka sinust üsna pea tahta lahti saada.

13. Lisad kaovad

Varasemad boonused ja preemiad on rasked tulema? Sinu kolleegid on kõik tööreisile saadetud, aga sa oled ainuke, kes kontorisse pidi jääma? Jääd järsku ilma oma mugavast nurgakabinetist ning sind pannakse teistega kokku avatud kontorisse? Kuna boonused on osa heast töökohast, siis nende kadumisel võiksid ka ise mõtlema hakata, milles asi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles