Miks äratuskella edasilükkamine hea mõte pole?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ideaalne uni peaks kestma vähemalt kaheksa tundi.
Ideaalne uni peaks kestma vähemalt kaheksa tundi. Foto: SCANPIX

Kellele ei meeldiks hommikut telefoniekraanil «lükka edasi» nuppu vajutada, et tukastada veel kümneks minutiks.

Tegelikult teeb see rohkem kahju kui kasu, sest uneekspertide arust ajab selline viis aju ja keha ainult rohkem segadusse, kirjutas Business Insider. Kui äratuskell heliseb, tähendab see seda, et ka sinu unetsükkel on lõppenud.

Äratust ignoreerides ja uuesti magama jäädes algab kogu unetsükkel otsast peale. Kui aga kümne minuti pärast taas äratuse muusika mängima hakkab, mõtleb keha, et uus unetsükkel ei saanud ju veel täis.

Sügavast unest uuesti ärkamine tekitab aga ajus segadust ja see mõjutab sind kogu hommiku vältel. Lõpuks mõjutab täitmata unetsükkel päeva esimese pooleteist tunni jooksul esinemisvõimet ja otsustamiskiirust – pole just kõige parem viis päeva alustamiseks.

Mida ette võtta?

1. Kuula oma alarmi. Kui see heliseb, siis tõusegi päriselt üles. Tee niimoodi mitu päeva järjest, siis saab see juba harjumuseks ja pole enam nii raske.

2. Teine variant on panna äratuskell helisema voodist eemale, et peaksid selle välja lülitamiseks püsti tõusma.

3. Lõppude lõpuks on sul lihtsalt vaja rohkem und, ja selleks tuleb minna varem magama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles