Paljud Rootsi kroonid muutuvad lähipäevil vanapaberiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana Rootsi 20-kroonine kupüür
Vana Rootsi 20-kroonine kupüür Foto: Kristjan Teedema

Miljonid vanad Rootsi rahatähed on endiselt ringluses kuigi vahetamise viimaseks tähtajaks on augusti lõpp, hoiatab Rootsi keskpank. 

Rootsi vanad 20-, 50- ja 1000-kroonised rahatähed kaotasid kehtivuse juunis, kui tulid kasutusse uue disainiga rahatähed, kirjutab The Local. Siiani on olnud võimalik panna vana raha arvele, kuid peale 31. augustit saab neid vahetada vaid keskpangas. 

Keskpank on teatanud, et ringluses on veel 1,3 miljardi krooni (137,1 miljoni euro) väärtuses vanu rahatähti. 

«Kui sul on veel vanu kupüüre kodus, siis on viimane aeg need ümber vahetada või pangaarvele panna,» ütles Riksbanki sularaha osakonna juhataja Christina Wejshammar.

Oktoobris tulevad käibele uue disainiga 100-kroonised, 500-kroonised. Praegu käibel olevad kupüürid kaotavad kehtivuse 2017 aastal. 

Raha võib avaldusega panka saata ja raha kantakse saatja kontole. Rootsi pangakonto pole nõutav, kuid maksta tuleb 100 krooni (10,5 eurot) haldustasu. 

Mida täpsemalt rootslased kehtivust kaotavate rahatähtedega teevad pole kindel, aga on suur võimalus, et palju on kadunud sahtlipõhja. Rootsi on tulnud kõige kaugemale, et saada sularahavabaks riigiks, kus ainult kahe protsendi ulatuses makseid sooritatakse sularahas ja ennustuste kohaselt langeb see viie aastaga poolele protsendile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles