Seitse sooja soovitust tulevasele nutiseadme omanikule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida aeg edasi, seda enam saavad lapsed lisaks kooliasjadele oma varustuse hulka ka mõne nutiseadme. Enne nende ostmist tuleks aga üle vaadata mida võiks ostul silmas pidada. 

 Suhtlus «uute sõpradega»

Nutiseadmete abil saab suhelda inimestega igast maailma otsast, seega tuleks lapsevanematel silm peal hoida, kas need uued sõbrad on ikka need, kellena nad ennast esitlevad või on neil hoopis kurjemad plaanid. Suur risk võetakse kui tundmatule vestluspartnerile jagatakse enda kohta isiklikku infot nagu elukoht, kontaktid ja nimed. Sellisel juhul oleks mõistlik pöörduda veebikonstaabli poole.

Pildistamine

Lastele tuleks selgitada, et endast või oma sõpradest sobimatute piltide tegemine võib tuua kaasa pöördumatu kahju kiusamise, alandamise või solvamise näol.

Rakendused ehk äpid

Ettevaatlik tuleks olla erinevate äppide allalaadimisega, sest lisaks pahavarale ehk viirustele võivad mõnega kaasneda ootamatult suured kulutused.

Hind

Koolikeskkonnas kipuvad nutiseadmed kas hajameelsuse või pahatahtliku varguse tõttu tihtipeale ära kaduma. Halbade üllatuste vältimiseks tuleks leida nutiseadmele turvaline koht lapse lähedal. Lisaks tuleks ka mõelda kas laps vajab just kõige kallimat mudelit. Suured ja hinnalisemaad nutiseadmed jäävad paremini silma ka pikanäpumeestele.

Vastupidavus

Maha pillatud ja katkise klaasiga nutitelefon on tuttav ka täiskasvanutele. Õues ja vahetunni ajal koridoris ringi jooksvatel telefoni purunemise oht veelgi kõrgem. Igasuguste ebameeldivuste ennetamiseks võiks seetõttu juba ennetavalt võtta tugevama korpusega nutiseadmeid ning kasutada kaitseklaasi ja –ümbrist, mis põrutuse enda peale võtaksid.

Laetud aku

Südamerahu tagamiseks, et lapsega on kõik korras, tuleks talle soetada korraliku akuga telefon, et telefon ootamatult tühjaks ei saaks. Vajadusel juurde ka akupank, et vanemad muretsema ei peaks.

Turvakood ja turvakontroll.

Üldiselt ei kasuta lapsed oma nutiseadmesse pääsemiseks paroole, mis teeb  aga halbade kavatsustega inimesele kogu telefoni sisu kättesaadavaks. Lisaks turvakoodile on soovituslik, et lapsevanem vaataks vähemalt korra kuus koos lapsega nutiseadme üle ning veendub, et sealne tegevus lapsele mingisugust ohtu ei kaasne.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles