SUUR KAART: vaata, kui palju sinu vallas ranitsatoetust makstakse (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuvatõmmis ranitsatoetuste kaardist.
Kuvatõmmis ranitsatoetuste kaardist. Foto: Anna Prokofjeva

Lapse kooliminek teeb vanemate rahakoti õhukeseks. Mitmed omavalitsused maksavad sellise eluetapi alguse puhul lapsevanematele toetust – kui palju, sõltub aga sellest, kus perekond elab. Vaata oma koduvalla ranitsatoetuse summat SIIN.

Esimese klassi jütsile on vaja muretseda mitmeid asju, mille ostmisega pere varem arvestama pole pidanud: koolikott, pinal, päevik, vihikud, sisejalanõud, kehalise tunni riided jne – see nimekiri on ilmselt üsna pikk.

Selleks, et suured kulutused perekonna rahakotile väga liiga ei teeks, maksab enamik valdasid ja linnasid lapse toetuseks ühekordset sotsiaaltoetust, mida nimetatakse nii aabitsa- kui ka ranitsatoetuseks.

Kuigi mõnel vallal pole eelarves sellise toetuse maksmist ette nähtud, ei tähenda see, et laps või pere üldse toetust ei saa. Mitmeski asulas tegeletakse pereliikmega juhtumipõhiselt või siis korvatakse esimesse klassi mineku toetus mõne muu toetusega, näiteks sõidu, söögi või koolivahendite kompenseerimisega.

Enamikul juhtudel tuleb toetuse saamiseks esitada vallale või linnale taotlus, on aga ka neid asulaid, kus makstakse raha vastavalt esimese klassi nimekirjadele. «Ranitsaraha» saamisel on ka mõned üsna loogilised tingimused. Varieeruvalt peab selle saamiseks olema valda sisse kirjutad kas laps ja vanem või koguni mõlemad vanemad, mõnel juhul peab laps hakkama käima ka valla või ringkonna koolis.

Mõnel puhul on kahe vanema vallas või linnas elamine nõnda tähtis, et kui see punkt täidetud pole, annab omavalitsus lapse tarbeks vaid poole rahast. Loomulikult on erandjuhtumeid, mida käsitletakse teistsuguse korra järgi – näiteks kui tegemist on üksikvanema, sotsiaalsetes raskustes elava perega või puudega lapsega, siis tuleb kohalikust omavalitsusest nõu küsida juba individuaalselt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles