Lihtsad nipid, kuidas jalgrattasõiduga raha säästad

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas. Foto on illustratiivne.
Jalgratas. Foto on illustratiivne. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Kui vahetada auto jalgratta vastu, siis selgub üsna pea, et selle muudatusega võid säästa muljetavaldava summa. Lisaks eurode säästmisele mõjub see hästi liikleja kehale ja vaimule.

Säästa hoolduskuludelt

Rattaga sõites ei pea muretsema sellepärast, kui palju kulub bensiini, kas selle hind tõuseb või langeb, kirjutab Bike-ID blogi. Ühtlasi ei pea rattaga sõites pead vaevama, millal sõiduriista tankida.  

Iga sõidetud kilomeeter kulutab paratamatult auto rehve ja pidureid. Lisaks võib autoremonditöökojas kuluda paarsada eurot erinevate juppide parandamisele ja vahetamisele. Ka tuleb autot omades arvestada rehvide vahetamisega ning eelarvesse tuleb mõelda ka liikluskindlustuse ja aastase suurhoolduse tasu.

Kui vahetada auto jalgratta vastu, võib kulude kokkuhoid olla märkimisväärne. Jalgratas vajavad samuti hooldust, kuid see on palju väiksem ja lihtsamini tehtav. Lisaks on ratta remontimine kergemini õpitav ja koduste vahenditega pea igaühele jõukohane. Jalgratast on odavam hooldada ja samuti on selle varuosad mitu korda odavamad. 

Säästa trenniraha arvelt

Jõusaali või spordiklubi liikmemaks võib küündida 50 kuni 100 euroni kuus. Jalgrattaga liiklemine on füüsiline tegevus ja kui valida see oma peamiseks liikumisvahendiks, siis võib jõusaalis käimise minevikku jätta või seda vähemaks jätta. Kui läbida jalgrattaga igapäevaseid teekondi, siis ei ole vaja tingimata minna kallitesse trennidesse. Rattasõit on hea kardiotreening, mis põletab efektiivselt kaloreid. Ühtlasi sobib see nii noortele kui vanadele. Seega saab ratta selga istuda ka ülekaaluline inimene, et järkjärgult oma liikumisharjumist taastada.

Parkimine on tasuta

Viimaste aastatega on parkimise hind märgatavalt tõusnud ning seetõttu on vahel säästlikum sihtpunkti jalgratta või ühistranspordiga sõita. Sõltuvalt sellest, kus sa töötad või elad, võib parkimine võtta suurema kulu kui esialgu tundub. Pea kõik Eestis leiduvad rattaparklad on täiesti tasuta. Autole tasuta parkimiskohta juba niisama ei leia. 

Prii vaba aja veetmise viis

Jalgrattasõit on lisaks treeningule ka hea vaba aja veetmise võimalus. Kui päikselisteks nädalavahetuseks ideid napib, siis võib pakkida piknikukorvi, võtta sõbrad ühes ja koos sõita linna äärde toredat päeva veetma. Lisaks saab rattaga linnast väljaspool sõites kaunist loodust vaadata ja segamatult linnulaulu kuulata.

Hoolitse jalgratta eest ise

Olulised remondid jäägu mehaanikule, kuid nii mõndagi saab koduste vahenditega ise parandada. Esmalt tasub regulaarselt oma jalgratast puhastada ja õlitada. Ainuüksi see hoiab ratast paljudest mehaanilistest probleemidest. Samuti peab kontrollima  polte ja veenduma, et need on korralikult pingutatud. Ühtlasi tasub ära õppida, kuidas asendada ketti. Seda on vaja teha tavaliselt kord aastas, et ratta eluiga pikendada.

Samuti tasub uurida rattaosade vahetustehingute kohta, et ei peaks poest kallima hinna eest vajalikke juppe soetama. Kellelgi võib kodus vedeleda üleliigne osa, mida võib just sinul vaja minna ning see võib samuti kokkuhoid.

Säästad ka poekorvi arvelt

Inimesed, kes sõidavad rattaga poodi igapäevaseid sisseosteid tegema, on täheldanud, et kulutavad poes vähem raha ja soetavad mõistlikumat kaupa. Kuna rattaga ei saa vedada kolme suurt toidukotti, siis ostadki peamised asjad ning hoidud kauba ostmisest, mis hiljem leiab oma teekonna prügikastis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles