Mis vahe on rätsepatööl ja mõõdurõival?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Me kõik vajame rõivaid, osadele on need olulisemad kui teisele. Mõned pööravad suurt tähelepanu oma rõivastusele igapäevaselt, teised rohkem pidulikematel juhtudel.

Viimasel ajal on tekkinud palju ettevõtteid, kus on võimalik lasta mõõtude järgi valmistada rõivaid – olgu see siis ülikond, pruutkleit või mõni muu rõivaese ning seda teenust kasutatakse meelsasti. Vahel jäädakse vägagi rahule ja vahel mitte, kirjutas rätsepa- ja õmblusateljee Boliree oma blogis.

Mõõdurõivas on tehtud küll mõõtude järgi, kuid toodetud tööstuslike võtetega. Toodet ei proovita kandjale selga enne, kui see on valmis. Tulemus peaks olema parem kui masstoodangu rõival (nt poeülikonnal), kuid enamasti mitte täiuslik.

Sellist varianti praktiseeritakse näiteks Tais, kus mõõtude järgi tehakse mõne päevaga valmis ülikond. Esmasel tutvumisel on see väga kena, kuid oskuslikul vaatlemisel võib leida veidraid tehnoloogilisi lahendusi, mis pikema kandmise puhul võib hakata probleeme põhjustama. Mitmed tellijad on väitnud, et kandmise mugavus ei ole väga hea.

Mõõdurõivaste valmistamise enam levinud asjade käik:

  • kohtumine võib toimuda ettevõttes või interneti vahendusel
  • klient valib, mida ta soovib (vahel on võimalik ise kaasa rääkida tegumoes)
  • mõõdud: seda teeb ettevõttes inimene või mõõdab klient ise
  • klient näeb valmistoodet või proovib valmistoodet
  • mõnikord pakutakse kohendamise teenust või kompenseeritakse see mingis ulatuses, kuid mitte alati
  • kokkuvõttes on mõõdurõivas poest saadava ehk masstoote ja rätsepatöö vahepealne tulemus.

Rätsepatöö

Täna peetakse rätsepatööks kõiki rõivaesemeid, mis on individuaalselt kliendile valmistatud ehk arvestatud tema individuaalseid eripärasid ja figuuri ning talle «selga ehitatud». Rätsepa poolt valmistatud rõival on olulised mõõdud.

Kliendi figuuri- ja individuaalse eripäraga arvestamine algab juba mõõtude võtmisel ja lõike koostamisel ning klient on käib proovides ja annab oma panuse selle valmimiseks. Rätsepatöö puhul kasutatakse küll vajalike seadmeid, mis on sageli esindatud ka tööstustes, kuid suures osas valmivad rõivad siiski käsitööna.

Rätsepatöö põhitunnused, mille järgi eristada:

  • lõige tehakse alati konkreetse kliendi jaoks
  • erilist tähelepanu pööratakse figuurile ja istuvusele: proovides täpsustatakse istuvust, taskud ja muud detailid määratakse või täpsustatakse proovides
  • proovide arv sõltub tootest (1-4 proovi) ning rätsep võib määrata lisaproove ka kliendi iseloomust sõltuvalt
  • hind – ilmselgelt on see kulukam, kui tähelepanu ja töömaht on suurem

Täpsemalt saab erinevustest lugeda rätsepa- ja õmblusateljee blogist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles