Katse: Kust on pärit maitsvaim arbuus? (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arbuusihooaeg on lõppemas, mis tähendab, et on viimane aeg selgeks teha selle aasta parim arbuus. Postimehe toimetus võttis kätte ja lõikas tüki eri poodide arbuusidest, et välja selgitada parim.

Kuna poodides on saadaval veel vaid Ukraina ja Ungari arbuusid, siis sai maitsta Maximast pärit Ungari arbuusi ja Rimist Ukraina arbuusi. Ka Nõmme turul oli müügiks Ukraina arbuus ning kuna too osutus Rimi poes müüdavast kaasmaalasest ligi viis korda kallimaks, siis lisasime ka tema oma maitsmisproovi. Ühtlasi rikastas arbuuside päritolumaade nimekirja Vitamiinikullerist ostetud Hispaania arbuus.

Kuigi katse alguses võis toimetuse pealt kuulda nurinat, et mis siin degusteerida, arbuus on arbuusi maitsega, siis mida rohkem arbuuse mekiti, seda selgemaks sai, et iga arbuus ei ole siiski arbuusi maitsega. Samuti on inimestel väga erinevad arusaamad sellest, milline üks ideaalne arbuus olema peaks.

Hispaania arbuus (Vitamiinikuller)
Hispaania arbuus (Vitamiinikuller) Foto: Sander Ilvest

Esimesena astus pimedegusteerijate ette Vitamiinikullerist pärit Hispaania arbuus, kes saavutas kõige kesisema tulemuse – viiepunktisüsteemist napilt üle keskmise: 2,6 punkti. Arbuusi ennast kirjeldati kui värsket aga liiga haput ja vesist. Enamik maitsjaid leidsid, et see on mõttetu ja maitsetu arbuus. Oli ka neid, kellele arbuusi hapukas maitse ja tekstuur meeldis. «Üsna hea tekstuur, värske maitsega. Mitte liiga magus,» kommenteeris üks degusteerija. Kõikidest arbuusidest oli just nn hispaanlase vaagen see, mis otsa ei saanud.

Ukraina arbuus (Nõmme turg)
Ukraina arbuus (Nõmme turg) Foto: Sander Ilvest

Teisena oli valikus Nõmme turult pärit Ukraina arbuus. Nõmme turu nn ukrainlase viljaliha oli tulipunane ja isuäratav. Ka maitsjad soovisid esmalt proovida just seda arbuusi. Kahjuks aga puhtalt välimusest siinkohal ei piisanud, sest teistest ligi viis korda kallim arbuus jäi 3,4 punktiga katses eelviimaseks. Leiti, et arbuusi maitse on puine ja jahune. Paljud arvasid, et tegemist on üldsegi üleküpsenud arbuusiga. «Päris vesine, tekstuur polnud ka kõige parem. Kõige ilusama välimusega,» leidis üks kommenteerija. Kuid nagu ennegi mainitud, siis maitseid on erinevaid ning mõne maitsja jaoks oli see väga hea arbuus. «Hästi tasakaalus maitseelamus. Ei ole liiga magus,» kommenteeris maitsja.

Ungari arbuus (Maxima)
Ungari arbuus (Maxima) Foto: Sander Ilvest

Kolmandana jõudis kord Maxima lettide vahelt toodud Ungari arbuusini. Kui eelnevaid arbuuse hinnati üsna kriitiliselt ja ka arbuusivaagnad tühjenesid aeglasemalt, siis võis juba enne punktide kokkulugemist eeldada, et tegemist on parima arbuusiga – see arbuusivaagen tühjenes kiiremini kui teised. Maxima arbuus teenis maitsjatelt 4,1 punkti, mis viis ta automaatselt ka edetabelit juhtima. Degusteerijatele meeldis arbuusi mahlasus ja magusus. Üks maitsja joonistas hinnangupaberile ka südame. Mõni pidi jällegi nentima, et kuigi see on üsna hea arbuus, olevat ta siiski paremat saanud. Ainukene kriitika, mis arbuusile anti, oli see, et vili oli veidi jahune. Üldjoontes aga jäädi rahule. «Suhkrupomm, aga muidu päris hea,» oskas üks mekkija kokkuvõtvalt öelda.

Ukraina arbuus (Rimi)
Ukraina arbuus (Rimi) Foto: Sander Ilvest

Neljandana prooviti Rimist pärit Ukraina arbuusi. Rimi arbuusil läks paremini kui tema Nõmme turult pärit kaasmaalasel, küll aga hindasid testijad neid mõlemat üsna ühtmoodi – Rimist pärit arbuus teenis ausad 3,7 punkti. Maitsjad leidsid, et see on siiski üsna arvestatav ja maitev arbuus. «Mõnus, ei ole pealetükkivalt magus,» kommenteeris üks sööja. Teine jällegi leidis, et arbuus on just hästi mõnusalt magus. Leidus ka neid, kellele just see arbuus maitses enim. «Täitsa nagu arbuus,» sõnas ta.

Kuigi arbuusihooaeg on lõppemas, võib poodidest leida veel üsna maitsvaid ja magusaid arbuuse. Arbuusi kvaliteedil ja maitsel ei ole aga hinnaga midagi pistmist.

Kauplus/pood

PäritoluriikHindHinne
Vitamiinikuller.eeHispaania0,50 €/kg2,6
Nõmme turgUkraina1,50 €/kg3,4
MaximaUngari0,35 €/kg4,1
RimiUkraina0,27 €/kg3,7
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles