Uuring: kõhnumiskuurid ei tee tervisele head

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõhnumiskuurid ei tee alati tervisele head.
Kõhnumiskuurid ei tee alati tervisele head. Foto: SCANPIX

Levinud arusaama kohaselt käivad liigsetest kilodest lahtisaamine ja tervis käsikäes, kuid see ei pruugi igal juhul nii olla, selgus Norra teadus- ja tehnoloogiaülikoolis NTNU kaitstud doktoritööst.

Doktorikraadi kaitsnud Wenche Brenne Drøyvold selgitas, et tema tehtud uuringu järgi võib kaalulangetamine hoopis tõsta suremusriski ning sellest vaatepunktist on kõige õigem hoida kehakaal stabiilsena, vahendas VG Nett.

Kuigi dieedipidajate suurem suremusrisk on tekitanud Norra terviseekspertide seas küsimusi ja Drøyvoldi töö on sattunud seetõttu kriitika alla, ei erine tema soovitused siiski väga palju tavapärastest nõuannetest.

«Kui oled ülekaaluline, siis ära proovi kaalust alla võtta. Pigem sea eesmärgiks kehakaalu säilitada. Söö tervislikult ja hoia ennast vormis,» ütles ta telekanalile NRK.

Drøyvold on kõige skeptilisem kõhnumiskuuride suhtes – need on tema hinnangul lühiajalised projektid, mis lõppevad enamasti negatiivse tulemusega. Inimesed peaksid aga mõtlema pikaajaliselt.

Ta märkis veel, et uuring on tehtud teatud grupi osalusel ja seega ei pruugi selle tulemused kehtida kõigi suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles