Rõivas: senini pole suhkrumaksu kehtestamiseks häid argumente toodud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Senine peaminister Taavi Rõivas
Senine peaminister Taavi Rõivas Foto: Jörgen Norkroos

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on valitsus varem suhkrumaksu kehtestamist küll arutanud, kuid seni pole tervise- ja tööministril õnnestunud valitsust veenda, et see on hea maks.

«Arutasime seda, kuid toona toetust see idee ei leidnud,» ütles Rõivas pärast valitsuse pressikonverentsi. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski toob edaspidi valitsuse lauale uue ettepaneku suhkrumaksu kehtestamiseks, mis hõlmab eeldatavasti 10–15 protsendi suuruse maksu kehtestamist suhkrustatud jookidele sõltuvalt nende hinnast.

Rõivas ei välistanud küll võimalust, et kui leidub mingeid uusi fakte või argumente, siis võib valitsus maksu kehtestamist kaaluda. Selleks on vaja konkreetseid argumente, mitte emotsiooni, märkis ta.

Suhkrumaks hõlmaks praeguse kava kohaselt suhkruga magustatud jooke, sealhulgas magustatud piima või piima alternatiive, tee- ja kohvijooke, energiajooke, spordijooke, magustatud vett ja mahlu, mitte-dieetkarastusjooke ja nii edasi. Maksu alla ei kuulu naturaalsed mahlad.

Kuigi nii Soome kui mõned teised riigid on kehtestatud magusamaksu tagasi pööramas, on kitsalt suhkruga magustatud jookide maksustamisel Ossinovski sõnul häid näiteid olemas, olgu selleks siis Ungari või Mehhiko, mis on sellega soovitud tulemusi saavutanud.

«Sotsiaalministeerium on tõenduspõhise analüüsi teinud ja lähiajal jõuab see valitsuskabinetti,» märkis Ossinovski. «Kas on olemas ka poliitiline tahe, et seda head ja vajalikku asja teha, seda näitab aeg,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles