15 asja, mida edukad inimesed lõunapausil teevad

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Kas tavaliselt veedad oma lõuna töölaua taga süües midagi ebatervislikku? Või jooksed majast välja, et kuskilt kiire amps haarata, aga oled kogu selle aja ninapidi telefonis? Ehk aga jätad üldse lõuna söömata?

Eksperdid ütlevad, et lõunapaus on vajalik just selleks, et oma energiavarusid parandada, kirjutas Business Insider. Kiirelt ja mõtlemata mööda saadetud puhkehetk võib edukusele halvasti mõjuda. Pausi tegemine on vajalik just selleks, et saaksid uuesti oma plaanid läbi mõelda ning täita end energiaga kogu ülejäänud päevaks.

  1. Tee päevaplaan lõuna järgi. Edukad inimesed ei planeeri kunagi midagi enda lõunapausi ajaks ning pärast söömist võetakse veel kümme minutit aega, et oma ülejäänud päev läbi mõelda.
  2. Tõuse püsti ja mine välja. Isegi kui tunned, et lõuna paiku on hirmsasti vaja tööd teha, siis tõuse sealt ikkagi korraks püsti, kasvõi paariks minutiks.
  3. Ühine. Proovi lõunat veeta kellegagi kontorist vähemalt korra nädalas. Nii saad sa kindlasti teada midagi uut oma organisatsiooni kohta ja võid saada ka mõne vajaliku abikäe või sõbra edaspidiseks.
  4. Pane eraelu paika. Koosta endale väljaspool tööd vajalike asjade nimekiri, mis tahavad lähiajal tegemist saada või tõmba sellest listist midagi maha, mille saad lõunapausi ajal ära teha. Kui tunned, et väljaspool töökohta on kõik paigas, siis on ka töö juures lihtsam olla.
  5. Võta söömiseks aega. Paljud jätavad lõuna vahele, sest neil on kiire või pole kõht tühi. Tegelikult oleks hea mõte ikkagi midagi süüa, isegi kui tegu on väikse einega. Mõned tunnid pärast hommikusööki oleks hea mõte pista midagi põske, sest see annab uut energiat, tõstab veresuhkrut, parandades nii keskendumisvõimet.
  6. Söö midagi tervislikku. Edukad inimesed söövad tervislikult ja teadlikult. Mõttega peab söömise juures olema ja taldrikut peab tühjendama rahulikult. Kiirelt ja rämpstoidu söömine mõjutab küll tervist, aga annab oma osa ka stressi tekkimisele ja keskendumise kadumisele.
  7. Tee trenni. Lõuna ajal trenni tegemine annab hea energialaengu ning justkui iseenesest aitab sul ka kogu ülejäänud päeva edukalt õhtusse saata.
  8. Vaata päevale tagasi. Mõtle, millega oled tööpäeva esimese poole sees suutnud juba hakkama saada. Heade emotsioonide sisestamine annab samuti jõudu ka päeva teine pool vastu pidada. Kui oli kehv hommik, siis mõtle, et pärast lõunat saad kõike justkui uuesti alustada.
  9. Loe midagi. Edukat inimesed ei loe lõuna ajal e-kirju või raporteid. Nad jälgivad uudiseid, blogisid või loevad raamatuid. Lugemine aitab keskenduda ja teha tööst vaimse pausi.
  10. Lõpeta mõni isiklik ülesanne. Lepi kokku kohtumisi, tee ära isiklikud kõned - seda kõike aga loomulikult pärast söömist.
  11. Tee midagi meeldivat. Hea mõte oleks lõunapausi ajal saada kokku mõne vana sõbraga, šopata või minna parki. Kõik need tegevused on minipuhkused ning aitavad mõistusel lõdvestuda. Loomulikult ei saa selliseid plaane teha igaks päevaks, aga mõnikord võiks.
  12. Lülita ennast välja. Kasuta lõunapausi selleks, et ekraanidest eemale saada, nautida rahu ning vaikust.
  13. Planeeri karjääri. Proovi puhkehetkel paberile panna kirja paar asja, mida tahaksid tulevikus oma tööga seonduvalt saavutada ja hakka siis mõtlema, milliseid samme oleks unistuste täitumiseks vaja astuda.
  14. Genereeri ideid. Edukad inimesed mõtlevad vabal hetkel kõikvõimalike variante, kuidas muuta paremaks nii oma tööelu kui ka eraelu.
  15. Planeeri ka õhtu. Mõtle välja, mis sind õhtul ees ootab ja mis vaja teha on. Nii kui plaan on selge, sukeldud oma töösse palju parema hooga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles