E-kinkekaart jätab paberkinkekaardi lõplikult minevikku

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised nägid kunagi välja Kaubamaja kinkekaardid.
Sellised nägid kunagi välja Kaubamaja kinkekaardid. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kaubamaja andis teada viimaste paberkinkekaartide kehtivusaja lõppemisest novembris - tegu on üsna iganenud teenusega, mille kasutamise teised suured kaubanduskeskused juba ammu on minetanud.

Tallinna Kaubamaja Grupi ASi turundusdirektor Anne-Liis Ostovi sõnul lõpetati paberkinkekaartide väljastamine juba kolm aastat tagasi, kuid juhul kui kellelgi leidub veel vanu realiseerimata kinkekaarte, saab neid kasutada kuni 17. novembrini 2016.

«Usume, et kolm aastat on piisavalt pikk aeg kaartide realiseerimiseks ning selle tähtaja osas oleme nõu saanud ka tarbijakaitseametist. Teeme omalt poolt kõik, et paberkinkekaartide kehtivuse lõpetamisest saaksid teada kõik kliendid,» ütles Ostov.

Alates aasta algusest on vastav teade Tallinna Kaubamaja Grupi ettevõtete (Kaubamaja, Selveri, I.L.U., ABC Kinga, SHU) kodulehtedel ning ka sügiseses Kaubamaja ajakirjas Hooaeg ilmus sellealane info. Lisaks on info planeeritud oktoobris kõikide ettevõtete peamistesse kassadesse, et inimesed jõuaksid paberkinkekaardid ära kasutada.

Kaubamaja Grupi ettevõtete poodides saab edaspidi kasutada plastikkinkekaarti ning e-kinkekaarti. «E-kinkekaart on hea ja kaasaegne võimalus, nii ei pea tervet summat korraga ära kulutama ja kingitust saab kasutada korduvalt,» lisas Ostov.

Vastavalt tagasisidele on kliendid e-kinkekaardid kenasti vastu võtnud ja tänapäeva tehnoloogilised lahendused toetavad igati kinkekaardina magnetkaarti, mida on lihtne rahakotis kanda ja korduvkasutada.

Ülemiste keskuse tegevjuhi Guido Pärnitsa sõnul võeti plastikkinkekaardid kasutusele 2013. aasta sügisel ja pärast seda enam paberkinkekaarte ei väljastata, kuna plastikkaart pakub kliendile mitmeid eeliseid.

«Plastikust kinkekaardid on mugavad ja toimivad nagu pangakaardid. Saldojääki saad kontrollida kodulehelt, mobiilist või keskuse infolaua kioskist, lisaks ei pea kogu plastikkaardil olevat summat korraga ära kulutama,» rääkis ta.

Väikestes summades saab kinkekaardiga tasuda kasvõi Rimi toidupoes, olgu kaardil paarkümmend senti või mõni euro. «Oleme märganud ka trendi, et kinkekaarte ei kasutata vaid asjade ostmiseks, vaid tihti kasutatakse seda ka näiteks keskuses söögikohtades perega lõunastamiseks või lapsi Lennumaa mängukeskusse tuues,» lisas Pärnits.

E-kinkekaarte kasutusele võtta Ülemistes lähiajal plaanis ei ole. Küll aga saab kinkekaarte tellida ka keskuse kodulehelt otse oma koju. Kodulehelt ostmise võimalus on keskuse juhi sõnul osutunud populaarseks ning seepärast pole hetkel ka e-kinkekaardi lansseerimine päevakorral.

Kristiine ja Rocca al Mare keskustesse jõudsid plastikkaardid veidi hiljem. Keskuste juht Mati Pops kinnitas, et need võeti kasutusele 2014. aasta sügisel ja sellest ajast alates ei ole klassikalisi paberkaarte enam kasutatud. 

«Läksime üle uuele süsteemile, sest see on palju mugavam - kaart toimib nagu pangakaart ning kliendil on võimalik ise internetist või kinkekaardi automaadist kaardi jääki kontrollida. Samuti on kinkekaartide soetamine automaadist (kinkekaarte väljastavad automaadid on mõlemas keskuses – toim.) märksa mugavam,» rääkis Pops.

E-kinkekaarte Kristiine ja Rocca al Mare keskustes kasutusel ei ole ning hetkel ei ole ka plaanis neid kasutusele võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles