Euroopas esineb töökohal vägivalda ja ahistamist üha rohkem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri (EU-OSHA) hiljutise aruande kohaselt esineb Euroopa töökohtades üha sagedamini vägivalda, kiusamist ja ahistamist ning üsna vähe võetakse ette selle vähendamiseks.


Sõltuvalt riigist, majandussektorist ja uuringumeetoditest on kogenud töökohal vägivalda ja ahistamist 5–20 protsenti Euroopa töötajatest, saab lugeda tööinspektsiooni kodulehelt.

Aruanne «Vägivald ja ahistamine töökohal: olukord Euroopas» sisaldab EU-OSHA Euroopa riskiseirekeskuse kogutud rahvusvahelist statistikat. Hiljutine üleeuroopaline ettevõtete uuring ESENER näitab, et 40 protsenti Euroopa juhtivtöötajatest on mures töökohtadel esineva vägivalla ja ahistamise pärast, kuid neist ligikaudu vaid 25 protsenti on midagi ette võtnud – mõnes Euroopa Liidu liikmesriigis aga vaid 10 protsenti.

Probleem on teravam tervishoiu- ja sotsiaaltöösektoris ning hariduses, kus üle poole juhtivtöötajaist leiab, et probleem ohustab töötajate töötervishoidu ja tööohutust.

EU-OSHA direktori Jukka Takala sõnutsi on nii vägivald kui ka ahistamine Euroopas töötavate inimeste tööohutusele ja heaolule suur, ent üsna varjatud probleem. Klientide või patsientide vägivald, solvangud ja ähvardused, mis on suunatud töötajatele, on väga suureks ohuks tervisele ja ohutusele töökohas. Sageli on sellise käitumise psühholoogilised tagajärjed püsivamad kui võimalikud kehavigastused.

Ahistamine töökohal võib tekitada stressi, nõuda pikaajalist haiguspuhkust ja isegi põhjustada suitsiidi. Majandustagajärg on vähenenud tootlikkus, suurem töölt puudumine haiguse tõttu, personali suurem voolavus ja töövõimetuse tõttu enneaegne pensionile jäämine.

Aruanne näitab samuti, et paljudes Euroopa riikides ei pöörata vägivallale töökohtadel piisavalt tähelepanu, sest selle probleemiga tegeldakse vaid üksikute algatuste raames. Vaja on levitada teavet riigi ja organisatsioonide tasandil ning kehtestada tegevuskavad ja meetmed, kuidas lahendada ja ennetada töökohtadel esineva vägivalla ja ahistamise probleemi.

EU-OSHA viis kahepäevase seminari raames kokku poliitikakujundajad, teadlased ning tööandjate ja töötajate esindajad, et arutada võimalusi vägivalla tõhusaks ennetamiseks töökohtadel ning leida iga riigi ja organisatsiooni vajadustega kohandatud uusi ja konkreetseid viise töötajate tervise ja heaolu kaitsmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles