Põhjus, miks vein vahel hea maitse kaotada võib (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vein ja viinamarjad.
Vein ja viinamarjad. Foto: SCANPIX

Ameerika Oregonis asuva suurima veinikeldri omanik Deb Hatcher annab mõned näpunäited, kuidas peaks veine tegelikult hoiustama ja serveerima, kuna inimesed kipuvad selles osas sageli eksima.

Hatcher soovitab punane vein külmkappi panna ja maha jahutada umbes pool tundi enne serveerimist, vahendab Fox. Valget veini aga tasubki külmkapis hoida ning võtta see 30 minutit enne laualepanekut külmikust välja, et see saaks veidi soojeneda.

Kui muidu on soovitatud punast veini serveerida leigena ning valget külmana, siis veinieksperdi soovitus on seega just vastupidine. Tuleb tõdeda, et veini õigel ajal jahutamisel või toatemperatuurile  asetamisel on oluline mõju selle kvaliteedile ja maitsele.

Kui punast veini hoida pikemat aega toatemperatuuril, hakkavad selle maitseühendid muutuma ebastabiilseks ning võivad osaliselt aurustada. Seega jääb alles maitsetu ja aroomitu vedelik.

«Sa tunned maitses vaid alkoholi ja mitte puuvilja. Kui veini korraks jahutada, siis säilivad maitsed paremini,» lisas Hatcher.

Valget veini jällegi serveeritakse sageli liiga külmana. Kui valget veini püsivalt sügavkülmas hoida, kaotab see samuti oma parima kvaliteedi ning hakkab maitsema nagu iga tavaline jook palaval suvepäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles