Kolm detaili, mida pole turvaline Facebookis jagada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Facebookis on küll ahvatlev jagada huvitavaid verstaposte oma elust, kuid need tasuks hoolega läbi mõelda, sest iga asja puhul ei pruugi see hea idee olla.

Pealtnäha ohutut infot jagades võid siiski oma andmed ja identiteedi ohtu panna, vahendab Independent. Seetõttu ära mingil juhul jaga sotsiaalmeedia võrgustikes pilte kolme järgneva asja kohta.

Juhiluba. Pole midagi hullu, kui jagad sotsiaalmeedias uudist, et said lõpuks juhiload kätte, kuid ole ettevaatlik, kuidas täpsemalt seda uudist teatad. Sellel on sinu pilt, sünniaeg ja dokumendi number, mis on sisuliselt iga identiteedivarga unistus.

Puhkuseplaanid või lennuki pardakaart. Kellelegi ei meeldi esmaspäeva hommikul Facebooki avada ning näha esimese asjana sinu pilte paradiisisaarest, samal ajal kui kohalikel ulub akna taga vali tuul. Kui kadedaks tegemine kõrvale jätta, siis tegelikult näitad selle info jagamisega, kui kauaks kodust eemal oled ning see teave võib silma jääda varastele. Lisaks annab ka pilt pardakaardist edasi palju isiklikke detaile.

Pangarekvisiidid. On ilmselge, et oma pangadetailide jagamine on lollus, kuid jagamata tasuks jätta ka pilt või kuvatõmmis oma esimesest palgatšekist uuel töökohal. 2014. aastal ilmus avalikkuse ette juhtum, mil vargad otsisid Instagramist infot märksõna #myfirstpaycheck (minu esimene palk – toim) alusel, et varastada inimeste pangadetaile ning luua võltstšekke. Sellega mõisteti 28 inimest süüdi identiteedivarguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles