Rootslased võtavad keskkonna hüvanguks kasutusse kummalised maksud

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi kroonid.
Rootsi kroonid. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rootsi valitsusel on uus plaan keskkonna säästmiseks, nimelt plaanitakse anda inimestele maksusoodustusi kingade ja riiete parandamise pealt.

Valitsus pani ette alandada jalgrataste, riiete, jalanõude, külmkappide, pesumasinate ja teiste kodumasinate parandamise tasule lisatavat käibemaksu, vahendab Local.

Küll aga plaanitakse lisaks luua «keemiline maks», mille alusel muutuks kallimaks uue elektroonika hind, et katta kulud keskkonnale, sest neid asju on väga raske taaskasutada. Selle maksuga loodetakse riigieelarvesse raha juurde saada kuni kaks miljardit Rootsi krooni.

«See probleem oli viimasel valitsusel väga madala prioriteediga, kuid kui soovime lahendada keskkonna jätkusuutlikkuse probleeme, peame veel tarbimise vallas palju tööd tegema,» märkis rahandusminister Per Bolund.

Ta lisas, et asi on pigem just selles, kuidas me tarbime, mitte kui palju tarbime, mistõttu peaks inimesi ka suunama rohkem taaskasutuse poole.

Valitsuse hinnangul tooks «uute seadmete parandamismaks» eelarvesse kuni 190 miljonit Rootsi krooni aastas, samas kui maksusoodustus sisse viimisel asjade parandamisele jääks saamata 270 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles