Lapsele ostetud moekas mänguauto osutus praagiks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Lapsevanem pettus pojale ostetud mänguautos, kuna ka pärast paranduses käimist ei hakanud see tööle ning müüja püüdis juhtunust kõrvale viilida.

Lapsevanem ostis juunis ettevõtte Space Event OÜ mänguasjakauplusest raadio teel juhitava mänguauto Galaxy Racer Pro 7 hinnaga 55 eurot. Pakendit avades selgus, et puldi patareid olid aegunud (2014. a), nende sisu oli välja voolanud ja puldi kest oli roostetanud.

Tarbija asendas patareid, kuid siis selgus, et auto ei sõida tagurpidi. Mõni päev hiljem viis ta auto tagasi poodi parandamiseks ning see tagastati talle kahe tunni pärast parandatuna. Kodus autot uuesti uurides selgus, et nüüd ei pöörelnud auto rattad.

Koheselt teavitas ta kauplejat ka sellest puudusest ning viis auto uuesti tagasi, kuhu see ka jäi. Kohapeal lubati auto eest saadud raha tagastamist, kuid kuna seda ei tehtud ning ka kirjadele enam ei vastatud, pöördus pettunud klient mure lahendamiseks tarbijavaidluste komisjoni poole.

Komisjon hindas kogutud tõendeid ning leidis, et tarbijal on õigus ja mänguasjapoel on siiski kohustus raha tagastada. Tarbija avaldusest selgus, et ostetud mänguauto ei vastanud müügilepingu tingimustele. Kuigi katkine auto viidi tagasi müüjale, kes lubas selle maksumuse tagastada, ei pidanud ta lubatust kinni.

Võlaõigusseaduse kohaselt vastutab müüja sel puhul asja lepingutingimustele mittevastavuse eest, mis ilmneb kahe aasta jooksul alates asja üleandmisest ostjale. Kuna parandamine ebaõnnestus ning koheselt ilmnes autol uus puudus, loetakse müüjat müügilepingut oluliselt rikkunuks.

Seega peab kaupleja kliendile tagastama 55 eurot. Kui otsust ei täideta, on tarbijakaitseametil õigus lisada ettevõte musta nimekirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles