Gruusia veini ostjad said petta

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia on tuntud oma heade veinide poolest.
Gruusia on tuntud oma heade veinide poolest. Foto: SCANPIX

Suvel avastati Tartus Selveri kauplusest Bulgaaria vein, mis imiteeris Gruusia veini Khvanchkarat nii nime kui ka etiketi poolest. Tegelikult oli vein pärit hoopis Hispaaniast.

Veterinaat-ja toiduameti peadirektor Indrek Halliste kohtus esmaspäeval Gruusia suursaadiku ja Gruusia patendiameti juhiga, et arutada Gruusia veinide ja nende geograafiliste tähiste olukorda.

Kohtumise ajendiks oli sel suvel Tartus Selveri kaupluses müügil olnud Bulgaaria vein Kvanzkari, mis imiteeris Gruusia kaitstud geograafilist tähist Khvanchkara nii nime kui ka etiketi poolest. Kõnealune vein oli siltide järgi toodetud Bulgaarias, kuid tegelikult hoopis Hispaanias.

Vein kõrvaldati Euroopa Komisjoni ja Gruusia saatkonna märgukirja ning veini maaletooja avalduse põhjal alkoholiregistrist, kuna tegemist oli tarbija eksitamisega. «Võtsime Gruusia saatkonna kaebust imitatsioonveini osas väga tõsiselt ja reageerisime kohe. Oluline on teha koostööd, et edaspidi sarnaseid olukordi vältida,» ütles VTA peadirektori asetäitja Katrin Reili.

Veterinaar- ja toiduameti esindajad võtavad ühendust veini maaletoojaga, et selgitada olukorda ning vältida tulevikus tarbijate eksitamist ja Gruusia veinidega sarnaste toodete müüki.

Kohtumisel otsustati tihendada koostööd Gruusia veinide ja geograafilise tähise osas ning VTA lubas edaspidi enam arvesse võtta geograafilise tähise valdkonda järelevalveplaanide koostamisel ja riskide hindamisel enam arvestada. Kahe riigi koostöös hakatakse korraldama infopäevi ja koostama infomaterjale maaletoojatele ja tarbijatele Gruusia veinide ning geograafilise tähise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles