Millal pole hea mõte laenu võtta?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Idea PR

Paljud inimesed puutuvad oma elus kokku laenuvõtmisega, on olukordi, kus peaks raha laenamist aga eriti hoolikalt kaaluma.

Credit24 võlanõustamise osakonna juhataja Merle Laurimäe kirjutab olukordadest, millal võlakohustuse võtmine ei ole otstarbekas ega vastutustundlik.

Teise laenu või osamakse katmiseks

Võla maksmine teise arvelt ei ole jätkusuutlik lahendus ja sellist olukorda tuleks kõigiti vältida. Taolises situatsioonis on ilmselge, et väljaminekud ületavad sissetulekuid ja probleemiga tuleb tegeleda sellest lähtuvalt. Alustuseks võiks koostada põhjaliku kulude-tulude ülevaate, ehk lihtsamalt öeldes, eelarve.

Esmajärjekorras tuleks hinnata igakuiste väljaminekute mõttekust. Võib-olla on ajutiselt võimalik loobuda mõnest teenusest, näiteks juhul, kui spordiklubi eest makstakse seal tegelikult higi valamata? Kindlasti tuleks tasuda kõik igakuised hädavajalikud maksed nagu üür, elekter jms, ning ülejäänud väljaminekud planeerida selliselt, et raha jaguks kuu lõpuni.

Ilma kindla sissetulekuta

Olukorras, kus kindel sissetulek puudub, ei ole rahalise kohustuse võtmine tark valik. Pigem tasuks tegeleda uue töö otsingutega ja lisakulude võtmist vältida. Igasugune lisakohustus tähendab ka lisastressi, mida laen aga paraku kahandada ei aita.

Luksuskaupade ostuks

Credit24 statistika näitab, et kõige rohkem kasutatakse tarbijakrediiti mõne suurema ostu finantseerimiseks, remondiks või ka auto parandamiseks. Ilma pliidi või pesumasinata on keeruline. Ilma autota ei saa inimene tihti tööle ega lapsi lastaeda või kooli viia.

Taolistel juhtudel on lisaraha muretsemine põhjendatud, kuid olukorras, kus hing ihkab näiteks uut telefoni või kuldketti, tuleks korraks iseendaga aru pidada. Küsi eneselt, kas taoline kulutus on ikka vältimatu? Millist reaalset kasu ma uuest mobiilimudelist saan, kui olemasolev töötab tegelikult veatult?

Kellegi teise jaoks

Iga inimese kohustused peaksid käima kaasas just nimelt tema enesega. Kellegi teise rahalisi kohustusi ei tasuks enda kanda võtta. Kui sõber palub võtta tema jaoks krediiti, kuna ta ise seda mingil põhjusel ei saa ning annab lubaduse laen tagasi maksta, tasub sellisest ettepanekust keelduda.

Mida enne läbi mõelda?

  • Kaalutle laenu võtmise argumente põhjalikult – küsimused «kas» ja «miks» on olulised. Enne laenu võtmist leia neile vastused!
  • Mõtle üks samm ette – millised on järgmiste kuude tegevused  ja väljaminekud? Kas on ette näha tegevusi, mis võivad laenu tagasi maksmist raskendada?
  • Kui kahtled, pea nõu teenusepakkujaga. Professionaalid, kes on teemaga silmitsi igapäevaselt, oskavad tähelepanu pöörata ka aspektidele, mis võivad laenuvõtjal märkamata jääda.
  • Maanda riskid. Näiteks tasub alati valida võimalikult väike kuumakse. Alati on võimalik laen ka varem tagasi maksta ja võimalusel tasub seda teha. Nimelt tuleb intresse tasuda ainult selle aja eest, millal raha reaalselt kasutasid, ehk varem tagasi makstes säästad intressidelt.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles