Mida peaks teadma kofeiinivabast kohvist?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Osad inimesed saavad tarbida vaid väikeses koguses kofeiini või peavad selle sootuks ära jätma - siinkohal tuleb suurele kohvisõbrale appi kofeiinivaba kohv.

Kofeiini leidub kohvipuu seemnetes, teepõõsas, koolapähklis ning mujal, kirjutab Kohvisemu blogi. See aine ei toniseeri ainult keha, vaid paneb käima meie mootorid: suurendab vaimset ja füüsilist võimekust, kiirendab ainevahetust, vereringet ja isegi hingamist.

Kofeiini sisaldus kohvis sõltub paljudest asjaoludest: kohviubade tüübist, röstimisastmest, portsjoni suurusest.

  • Must kohv, tassi- ehk pätikohv. Tavasuuruses tass (240 milliliitrit) kohvi võib sisaldada 95-200 milligrammi kofeiini.
  • Espresso. Standardsuuruses (30-50 milliliitrit) sisaldab umbes 63 milligrammi kofeiini.
  • Espresso baasil tehtud piimakohvid. Latte, cappuccino, macchiato, americano – kõik on tehtud espresso baasil, seega jääb kofeiini hulk samaks – umbes 63 milligrammi.

Kes peaks jooma kofeiinivaba kohvi?

Mõned on kofeiini suhtes palju tundlikumad kui teised. On inimesi, kes lihtsalt armastavad kohvi ja tahavad seda nautida iga päev, kuid ei saa kofeiini tõttu seda teha. Kofeiinivaba kohv ongi siinkohal alternatiiviks. Kuigi kofeiinivaba kohv oli üsna haruldane ja mitte väga hästi mõistetud kohvimaailmas, on praegu selle müüginumbrid tõusuteel ja hõlmanud umbes kolm protsenti maailma kohviturust.

Rasedad naised, vanurid, ärevushäirete, kõrge vererõhu, ning südame- või kõhuprobleemidega inimesed – teie lahendus on kofeiinivaba kohv. See on ka hea valik neile, kellele meeldib kohvi juua pärastlõunal või õhtul, kuid on märganud, et see takistab magamajäämist.

Kuidas kofeiin eemaldatakse

Salapärane kofeiini eemaldamise protsess ei ole tegelikult üldse salapärane. Enamasti kasutatakse lihtsalt tavalist vett kofeiini eemaldamiseks, kuna kofeiin on vees lahustuv. Looduslik kofeiini eemaldamine on väga lihtne ja toimub umbes nii:

  • Toored kohvioad leotatakse vees ja veeaurus;
  • Kofeiin eemaldatakse kasutades vett ja aktiivsöefiltreid. Kofeiin lukustub filtritesse ja jääb sinna.
  • Kuna kofeiin eemaldatakse ilma kemikaale kasutamata, jääb nendest ubadest valmistatud kohv kerge ja ei ärrita kõhtu.

Väike osa kofeiini jääb kohviubadesse ka peale eemaldamisprotsessi, kuid see on vaevumärgatav, jäädes umbes 0,1 protsendi ehk kolme milligrammi juurde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles