Mis võib lapsega netis juhtuda? Loe laste kogemusi!

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mis võib lapsega internetis juhtuda – sellele küsimusele vastab viis 15-16-aastast teismelist.

Liis. Arvutitunni lõpus logisin sisse oma e-postkasti. Kuna kell helises, siis jooksin kiiresti vahetundi. Kodus õhtul avastasin, et minu aadressi parool ei toimi. Tegin parooliuuenduse ja isikutuvastuse. Lisaks avastasin lõpuks sisse logides, et minu aadressilt oli saadetud rumalaid kirju teistele tuttavatele.

Imar. Ühel tavalisel päeval logisin Rate`i. Mulle oli tulnud uus sõbrakutse. Kuna tegelane tundus tuttav, siis ma aktsepteerisin uue sõbra. Uus sõber, kelle nimi oli Vahvaärimees, hakkas mind pommitama kirjadega, mille sisu meenutas pigem raha väljapressimist. Ma pidasin uut tuttavat tüütuks segajaks ning blokeerisin ta. Panin veel enne ta pildile hindeks «1».

Jüri. Ma käin tihti jututoas. Kord hakkas minuga suhtlema üks tüdruk, kelle nimi oli Mari. Mulle meeldis suhelda ja me rääkisime igasugustest asjadest. Kord tundus mulle, et Mari teab minust liiga palju isiklikke asju. Mõtlesin Mari taustainfot kontrollida. Selgus, et Mari oli hoopis mu naabritüdruk Kadri.

Sofia. Mu sõbranna Anne avastas veebilehe, kus saab alla laadida mobiilihelinaid. Ta tahtis oma telefoni alla laadida paar uut lugu. Veebileht pakkus helinaid tasuta, kuid selleks oli vaja kinnitada veebilehel olev leping. Anne sisestas oma andmed, kinnitas lepingu ja laadis helinad alla. Paar päeva hiljem hakkas telefonile saabuma uusi helinaid ning kuu lõpus avastas Anne, et telefoni arve oli suurenenud 139 krooni (8,9 euro – toim.) võrra.

Laura. Mingi vahe oli meie koolis populaarne mängida Simsi-nimelist mängu. Mängu põhimõte seisneb selles, et sul on perekond, kellega pead tegelema. Tegelasi peab õpetama, söötma ja erinevatesse tegevustesse saatma. Mäng on väga põnev ning kui tahad kuhugi jõuda, siis pead mängima järjest mitmeid tunde. Kord tekkis mul mängus ühe tegelasega probleem, ta oli masenduses ja ei tahtnud tööle minna. Üritasin teda igati aidata ja õpetada, et tal tekiks töö vastu huvi. Olin tegevusse nii haaratud, et ei jõudnud ise see päev kooli.

Noorte juhtumised avaldas Lastekaitse Liidu ajakirja «Märka last» eriväljaanne «Targalt internetis». Samanimeliselt veebilehelt (www.targaltinternetis.ee) saavad internetis turvaliselt toimetamiseks vajalikku infot nii lapsed ise, emad-isad kui ka õpetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles