Professor: kui ravimil on toime, on ka kõrvaltoime

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Irja Lutsar arvab, et ravimite kõrvaltoimete olemasolu ei tohiks kellelegi uudisena tulla.
Professor Irja Lutsar arvab, et ravimite kõrvaltoimete olemasolu ei tohiks kellelegi uudisena tulla. Foto: Toomas Huik

Uudised vaktsiinide ja ravimite tõsistest kõrvaltoimetest panevad küsima, kas arstid siis ei tea, kuidas ravimid üldse mõjuda võivad. Tartu Ülikooli mikrobioloogia ja viroloogia professori Irja Lutsari sõnul ei ole isegi väga hästi uuritud ravimite puhul võimalik kõike teada.

Samas ütles Lutsar «Vikerhommikule» antud interjuus, et ravimite tarvitamisega kaasnevad kõrvaltoimed pole ilmselt kellelegi uudis. Kui ravimil on toime, siis on sel ka kõrvaltoime, sedastas ta ja lisas, et see kehtib ka looduslike ravimite ja ravimtaimede puhul.

«Tavaliselt on ikkagi kõrvaltoimete hulk suhteliselt väike ja need on suhteliselt hästi talutavad ja esinevad üksikutel inimestel,» märkis professor.

See, miks ühtedel inimestel tekib ravimite tarvitamisel tõsiseid probleeme ja teistel mitte, sõltub Lutsari selgituse järgi väga mitmetest teguritest, muu hulgas ka keskkonnast ja geenidest. Viimaste mõju täpse teadasaamiseni läheb aga ilmselt veel aega. Professori kinnitusel tegeldakse selles vallas uurimisega praegu väga intensiivselt, kuid konkreetsete tulemusteni jõudmine võtab ikkagi aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles