Talvesaapa saab libedakindlaks 10-15 euroga

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulunud tallaga ja kukkumisohtu suurendavad saapad saab libedakindlamaks tallavahetusega. Pildil saapad enne ja pärast tallavahetust.
Kulunud tallaga ja kukkumisohtu suurendavad saapad saab libedakindlamaks tallavahetusega. Pildil saapad enne ja pärast tallavahetust. Foto: Mihkel Maripuu

Valest materjalist ja suurema mustrita saapaga on libedatel tänavatel võimatu püsti püsida ning saapakandjal jääb üle kaks võimalust: osta endale uued jalanõud või teha vanad saapad libedakindlamaks.

Nii uute saabaste kui ka vanade libedakindlamaks muutmine nõuab raha. Hea talvesaapa hind võib küündida mitmekümne ja isegi 100 euroni. Vanade jalatsite parandamisel saab hakkama kuni kümme korda odavamalt ehk 10-15 euroga.

Kui uskuda kaupmehi ja kingseppasid, siis enamik eestimaalasi on valinud teise ja odavama variandi. Nii jalatsikauplustes kui ka supermarketites käib juba mõnda aega jäänagade ehk turvanaelikute ostubuum ning osa inimesi palub meistrimeestel välja vahetada vanade saabaste tallad.

Naastrehvid alla

Turvanaelikute hinnad jäävad sõltuvalt poest ja naeliku tüübist nelja kuni 15 euro kanti ja seega on tegemist ühe odavaima ja tõhusaima võimalusega libedal tänaval jalgele jääda. Samas ei ole neid praegu enam kerge kauplustest leida.

Näiteks Prisma kauplustesse on järele jäänud vaid ülisuured XL tähisega naelikud, mis passivad saabaste alla, mille number on suurem kui 46. «Hetkel ei ole toodet anda,» nentis Prisma turundus- ja kommunikatsioonijuht Kadri Lainas ning lisas, et praegu pole naelikuid ka nende varustajal.

ABC Kinga turundusjuht Anne-Liis Ostov rääkis, et inimeste ostuhuvi turvanaelikute vastu on olnud väga suur juba jaanuarist alates. «Oleme ühe mudeli juba lõpuni läbi müünud ja nägime tõsist vaeva, et neid juurde hankida, sest kuuldavasti on libedus sellel aastal üle Euroopa võimust võtnud ja «naastrehvid» muutunud igal pool hitt-tooteks,» rääkis ta.

Tallavahetuse katse

Neil, kel defitsiidiks muutunud naelikuid leida ei õnnestu, ei tasu siiski ka meelt heita. Libeda saapaga saab üht-teist ette võtta ka kingsepp ning seda üsna sarnase rahasumma eest. Saabastel saab ära vahetada tallad ja selleks on meistrimeestel olemas spetsiaalne Itaaliast toodud tihedamustriline materjal. Pooltalla vahetus maksab Tallinna kesklinnas ligi kümme eurot.

Kingseppade kinnitusel on inimesed taldade vahetuse võimalust üsna usinalt kasutamas, kuid materjali nappust ja järjekordi siiski pole.

Kui naelikute efektiivsuses pole kahtlust, siis tallavahetuse otsustas Tarbija24 eksperimendi käigus ära proovida.

Kingsepa kätte läksid mullu ostetud talvesaapad, mille talla all polnud ei ostmise ajal ega ka pärast mõningast käimist märkimisväärset mustrit. Nagu kirjeldus osutab, oli nendega üsna keeruline praegustes oludes tänaval püsti püsida. Mullusel talvehooajal kogunes kandja arvele kolm-neli kukkumist ja tänavuste harvade kandmiskordadega kaks. Seega põhjust vahetuseks oli omajagu.

Vahetuseks kulus ööpäev ja arve oli veidi alla 13 euro. Kingsepp otsustas vahetada nii pooltalla kui ka kontsa. Silmaga vaadates oli erinevus väga suur ja kõndimiskogemus paranes samuti. Täiesti jäisel ning ilma igasuguse libedatõrjeta kõnniteel tegi jalg siiski paar lipsakat, kuid tõsisest kukkumisohust päästsid tallad igal juhul.

Uued saapad

Kes otsustab libedusele vastu minna uute saabastega, võiksid kõrva taha panna mõned Anne-Liis Ostovi soovitused. Esimese asjana peaks veenduma, et saapa tald oleks kummist. «Talla all võib olla muljet avaldava sügavusega muster, aga kui tald ise on PVC-materjalist, siis on sellest kahjuks väga vähe kasu,» rääkis ABC Kinga turundusjuht.

Teiseks peaks tallaalune muster olema võimalikult tihe, sest suurte vahedega mustri puhul koguneb vahedesse lumi ja jalgealune muutub taas libedaks.

«Loomulikult on tõsi ka see, et tugevama ja laiema kontsaga saapaga on toetuspinda rohkem ja kergema ka jalgel püsida,» lisas Ostov veel õpetuseks.

Hea talvesaabas

  • Hea talvesaabas on soe ja seda nii sääre- kui ka tallaosast. Seega tasub enne ostmist kontrollida kogu saapa voodrit. Kui alustald on ilma sooja voodrita, peaks kindlasti kohe ostma kaasa soojad sisetallad.
  • Hea talvesaapa tald on kummist, kumm on libisemiskindlam materjal kui PVC.
  • Hea talvesaapa tallal on tihe muster, mustri sügavus pole sedavõrd oluline.
  • Head talvesaabast tuleb kindlasti hooldada ja nii peaks koos saapaga ostma ka õige hooldusvahendi. See on saapa pika eluea võti.
  • Hea talvesaabas pole ilmtingimata kallis. Kunstnahast ja vähemtuntud kaubamärgiga saapaid leiab ka odavamast hinnaklassist, samuti on odavamad kunstmaterjalist voodriga saapad.

Allikas: ABC King

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles